Karczek z kiszoną kapustą w śmietanie

Karczek z kiszoną kapustą w śmietanie

Zapraszam do odkrycia jednego z najlepszych, polskich przepisów kulinarnych – karczek z kiszoną kapustą w śmietanie. To danie, które oczaruje swoim smakiem i aromatem, a jednocześnie nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych. Karczek, będący mięsem znacznie bardziej smacznym i aromatycznym niż tradycyjna wieprzowina, jest tu połączony z kiszonymi warzywami, które podkreślają jego walory. Dodatkowo śmietana nadaje potrawie wyjątkowej, aksamitnej tekstury, stanowi idealne połączenie ze słodyczą mięsa. W efekcie otrzymujemy danie, które jest kwintesencją polskiej kuchni.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 kubeczki śmietanki 30% (2x 200g)
  • olej do smażenia
  • przyprawy (ilość wg uznania):
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Karczek z kiszoną kapustą w śmietanie – jak zrobić?

  1. Karczek kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy z obu stron na oleju.
  2. W naczyniu żaroodpornym, z pokrywką, układamy warstwowo: kapustę kiszoną, karczek i przyprawy. Ostatnią warstwą powinna być kapusta kiszona. Całość zalewamy śmietanką i wkładamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 °C na około 1,5 godziny.

Życzymy smacznego!

Słowa kluczowe: kapusta kiszona ze śmietaną

Karczek z kiszoną kapustą w śmietanie – dodatkowe informacje

Do karczku polecam „Kartofelki z sosem słodko-kwaśnym” (zobacz inne moje przepisy).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karczek w kapuście z pieczonymi ziemniakami
Następny przepis: Karczochy po rzymsku - carciofi alla Romana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode