Karczek z kiszoną kapustą w śmietanie
Zapraszam do odkrycia jednego z najlepszych, polskich przepisów kulinarnych – karczek z kiszoną kapustą w śmietanie. To danie, które oczaruje swoim smakiem i aromatem, a jednocześnie nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych. Karczek, będący mięsem znacznie bardziej smacznym i aromatycznym niż tradycyjna wieprzowina, jest tu połączony z kiszonymi warzywami, które podkreślają jego walory. Dodatkowo śmietana nadaje potrawie wyjątkowej, aksamitnej tekstury, stanowi idealne połączenie ze słodyczą mięsa. W efekcie otrzymujemy danie, które jest kwintesencją polskiej kuchni.
admin
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 kubeczki śmietanki 30% (2x 200g)
- olej do smażenia
- przyprawy (ilość wg uznania):
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- gałka muszkatołowa
- majeranek
- ziele angielskie
- liść laurowy
Karczek z kiszoną kapustą w śmietanie – jak zrobić?
- Karczek kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy z obu stron na oleju.
- W naczyniu żaroodpornym, z pokrywką, układamy warstwowo: kapustę kiszoną, karczek i przyprawy. Ostatnią warstwą powinna być kapusta kiszona. Całość zalewamy śmietanką i wkładamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 °C na około 1,5 godziny.
Życzymy smacznego!
Słowa kluczowe: kapusta kiszona ze śmietaną
Karczek z kiszoną kapustą w śmietanie – dodatkowe informacje
Do karczku polecam „Kartofelki z sosem słodko-kwaśnym” (zobacz inne moje przepisy).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karczek w kapuście z pieczonymi ziemniakami
Następny przepis: Karczochy po rzymsku - carciofi alla Romana