KARCZEK PIECZONY Z ZIEMNIACZKAMI
Karczek pieczony z ziemniaczkami to klasyka polskiej kuchni, którą pokochają fani mięsnych specjałów. Ten kuszący przepis na obiad to doskonałe połączenie soczystego mięsa z aromatycznymi przyprawami i chrupiącymi ziemniakami. Tradycyjny, rodzinny karczek to doskonały pomysł na niedzielny obiad lub na przyjęcie dla bliskich. Zachwyci zarówno gości, jak i domowników. Odkryj sekret idealnie upieczonego karczku, który zachowuje wilgotność i delikatność mięsa, a zarazem cudownie chrupie w zewnętrznej warstwie. Ta propozycja to kwintesencja smaku i aromatu, którymi charakteryzuje się nasza rodzima kuchnia.
admin
Składniki:
- 4 plastry karczku
- sól
- przyprawa do gyrosa
- papryka słodka
- czosnek granulowany
- Marynata:
- 3 łyżki keczupu
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula
- natka pietruszki
- Ziemniaki:
- 1 kg ziemniaków
- sól
- papryka słodka
- majeranek
- przyprawa do gyrosa
- 5 łyżek oleju
Karczek pieczony z ziemniaczkami – jak zrobić?
- Karczek rozgniatamy w dłoniach, opuszczamy przyprawami. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, dodajemy pokrojoną drobniutko cebulkę i natkę pietruszki – mieszamy. Marynata smarujemy plastry karczku i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy przyprawami i polewamy olejem – mieszamy.
- Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową. Układamy ziemniaczki z jednej strony, a obok nich karczek (można również ułożyć karczek na ziemniaczkach). Pieczemy około 60 minut, często polewając karczek i ziemniaczki sosem, który się wytworzy w czasie pieczenia.
Słowa kluczowe: karczek jak zrobić, karczek przepis na obiad, karczek przepisy na obiad, karczek przepisy, karczek na obiad
KARCZEK PIECZONY Z ZIEMNIACZKAMI – dodatkowe informacje
Czas pieczenia karczku zależy od piekarnika, więc zawsze należy sprawdzić czy wszystko się upiekło 🙂