Kapusta z fasolą i grzybami

Kapusta z fasolą i grzybami

Czas na prawdziwą eksplozję smaków! Przedstawiamy przepis na kapustę z fasolą i grzybami. Słodko-pikantna kapusta, kruche grzyby i pełna białka fasola jaś tworzą wyjątkowe połączenie, które zaskakuje na każdym kroku. Zarówno warzywa jak i grzyby dają niepowtarzalny smak, który zmienia tradycyjne danie w prawdziwą ucztę. Ta propozycja idealnie sprawdzi się jako sycący obiad, ale nada się również na imprezowe danie. Bez względu na okazję, to połączenie smaków zawsze przyniesie satysfakcję. Więc jeśli chcielibyście sprawdzić coś nowego, to już teraz zapraszamy do gotowania!

Składniki:

  • 50 dag kwaszonej kapusty
  • 3-4 suszone grzyby
  • 1 puszka białej fasoli
  • średnia cebula
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • majeranek, sól, pieprz

Kapusta z fasolą i grzybami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby umyć, namoczyć przez noc i ugotować w tej samej wodzie. Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, przepłukać. Następnie drobno posiekać, zalać wywarem z grzybów oraz dodać pokrojone grzyby. W razie potrzeby dolać wody. Gotować około 20-30 minut.
  2. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju, następnie dodać do kapusty. Do kapusty dodać odsączoną fasolę i jeszcze raz zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Kapusta z fasolą i grzybami – dodatkowe informacje

Zamiast fasoli z puszki można do kapusty dodać fasolę perełkę lub groch – około 20 dag. Groch lub fasolę moczyć całą noc w wodzie, a następnie ugotować do miękkości dodając majeranek, sól i pieprz i całość dodać do kapusty z grzybami i cebulką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kapusta włoska zasmażana
Następny przepis: Kapusta z grzybami (bigos) z dodatkiem miodu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode