Kapusta kiszona zasmażana
Znudziły Wam się tradycyjne potrawy z kapusty i szukacie czegoś nowego? Przepis na kapustę kiszoną zasmażaną to pyszna i nieco inna propozycja dla miłośników tej zdrowej warzywnej potrawy. Dzięki zasmażce, kapusta nie tylko zyskuje wyjątkowy smak, ale także staje się bardziej sycąca. Sprzyja to przekształceniu skromnej kapusty w prawdziwą gwiazdę stołu. Jest to też świetne rozwiązanie dla tych, którzy zastanawiali się kiedyś „jak zrobić kapustę zasmażaną inaczej”. To prosty przepis na kapustę zasmażaną, przygotowany w domowym zaciszu, może zdziałać prawdziwe kulinarne cuda.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 gramów dobrej jakości kapusty kiszonej
- 1 łyżeczka kminku
- 2 średnie cebule
- 1 listek laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- cukier
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka wody
Kapusta kiszona zasmażana – jak zrobić?
- Kapustę odcisnąć z soku i posiekać na drobniejsze nitki. Przełożyć do rondelka, zalać wodą i dodać przyprawy dusić do miękkości kapusty.
- Na maśle zeszklić posiekaną drobno cebulkę.
- Następnie dodać na patelnię mąkę i zrobić zasmażkę.
- Zimną zasmażkę rozrobić wodą z kapusty, a następnie dodać do rondelka i zagotować.
- Podawać do dań obiadowych z ziemniakami i mięsem. Smacznego!
Kapusta kiszona zasmażana – dodatkowe informacje
Do kapusty można dodać również pokrojony i podsmażony boczek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kapusta kiszona własnej roboty bez pasteryzacji
Następny przepis: Kapusta kiszona z kminkiem