Kapusta kiszona na ciepło
Gdy zimowe wieczory stają się coraz zimniejsze, to oznacza tylko jedno – czas na kapustę kiszoną na ciepło! Ten klasyczny przepis to doskonała odpowiedź na pytanie „kapusta kiszona co z niej zrobić”. Jest nie tylko smaczna, ale również bogata w witaminy i minerały, co sprawia, że jest niezastąpionym składnikiem diety w chłodniejszych miesiącach. Ten prosty i szybki przepis na kapustę kiszoną na gorąco to idealny sposób na przyrządzenie warzywa, które przyniesie ukojenie i radość podczas chłodnych zimowych nocy. Przygotuj się na smakowite rozgrzewające danie!
admin
Składniki:
- na 5 porcji:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 100 g wędzonego boczku
- 2 duże ugotowane, rozgniecione ziemniaki
- 1-2 łyżki posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
- tłuszcz do podsmażenia boczku
Kapusta kiszona na ciepło – jak zrobić?
- Kapustę kiszoną odsączyć z nadmiaru soku. Jeśli jest zbyt kwaśna, można ją przepłukać pod bieżącą wodą (ja tego nie robię). Następnie przełożyć kapustę do garnka, zalać ok 100 ml wody i podgotować pod przykryciem przez kilka minut.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojony wędzony boczek.
- Do garnka z kapustą dodać podsmażony boczek i dwa ugotowane w osolonej wodzie i zmiksowane bądź dobrze rozgniecione widelcem ziemniaki, doprawić kminkiem, solą i pieprzem do smaku.
- Gotować jeszcze przez chwilkę. Na końcu dodać posiekany koperek. Wymieszać. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu.
Kapusta kiszona na ciepło – dodatkowe informacje
W ten sposób można przygotować także młodą kapustę. Będzie równie smaczna.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kapusta kartoflana
Następny przepis: Kapusta kiszona w słoikach