KAPUSTA CZERWONA Z SOSEM JOGURTOWYM
Surówka z czerwonej kapusty z jogurtem to przepis na pyszne, lekkie i odżywcze danie. Własności zdrowotne kapusty czerwonej są nieocenione – jest bogata w witaminy i składniki mineralne, wpływa korzystnie na nasz układ trawienny i wzmacnia odporność. Dodatek sosu jogurtowego sprawia, że danie staje się jeszcze bardziej apetyczne, a jednocześnie lekkostrawne. To idealna propozycja na szybki lunch czy zdrową przekąskę. Kapusta czerwona z sosem jogurtowym to także doskonały dodatek do obiadu – pasuje zarówno do mięsa, jak i ryb.
admin
Składniki:
- 1/4 główki czerwonej kapusty
- 0/5 jabłka
- 0,5 cebuli
- Sos:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz
Kapusta czerwona z sosem jogurtowym – jak zrobić?
- Kapustę szatkujemy i zaparzamy w gorącej wodzie ok 10 minut, następnie odsączamy i ją studzimy.
- Cebulę kroimy w małą kostkę, jabłko ścieramy na grubej tarce i całość dodajemy do kapusty.
- Składniki sosu mieszamy doprawiamy solą i pieprzem i polewamy surówkę.
KAPUSTA CZERWONA Z SOSEM JOGURTOWYM – dodatkowe informacje
Do sosu zamiast zwykłej musztardy można dodać musztardę Dijon.