KAPUSTA CZERWONA Z SOSEM JOGURTOWYM

KAPUSTA CZERWONA Z SOSEM JOGURTOWYM

Surówka z czerwonej kapusty z jogurtem to przepis na pyszne, lekkie i odżywcze danie. Własności zdrowotne kapusty czerwonej są nieocenione – jest bogata w witaminy i składniki mineralne, wpływa korzystnie na nasz układ trawienny i wzmacnia odporność. Dodatek sosu jogurtowego sprawia, że danie staje się jeszcze bardziej apetyczne, a jednocześnie lekkostrawne. To idealna propozycja na szybki lunch czy zdrową przekąskę. Kapusta czerwona z sosem jogurtowym to także doskonały dodatek do obiadu – pasuje zarówno do mięsa, jak i ryb.

Składniki:

  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • 0/5 jabłka
  • 0,5 cebuli
  • Sos:
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz

Kapusta czerwona z sosem jogurtowym – jak zrobić?

  1. Kapustę szatkujemy i zaparzamy w gorącej wodzie ok 10 minut, następnie odsączamy i ją studzimy.
  2. Cebulę kroimy w małą kostkę, jabłko ścieramy na grubej tarce i całość dodajemy do kapusty.
  3. Składniki sosu mieszamy doprawiamy solą i pieprzem i polewamy surówkę.

KAPUSTA CZERWONA Z SOSEM JOGURTOWYM – dodatkowe informacje

Do sosu zamiast zwykłej musztardy można dodać musztardę Dijon.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bigos z młodej kapusty
Następny przepis: Kapusta kartoflana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode