KAŁDUNY /KARTACZE/

KAŁDUNY /KARTACZE/

Kałduny, znane również jako kartacze, to jedno z najbardziej klasycznych i ukochanych dań tradycyjnej kuchni polskiej, szczególnie na Podlasiu, Warmii i Mazurach. Ta doskonała potrawa to nic innego jak specjalnie przygotowane kluski ziemniaczane, wypełnione pikantnym farszem mięsnym. Jeżeli lubisz tradycyjne polskie smaki, ten przepis cię zachwyci. Od samego początku swojego istnienia kałduny dawały poczucie sytości, były popularne wśród biedoty, a także cenione przez szlachtę. Aktualnie są znane i lubiane za swoje unikalne połączenie smaków, które przypominają o domowym cieple i komforcie. Przygotuj się na niezapomnianą przygodę kulinarzną z kałdunami!

Składniki:

  • Garnek ziemniaków do ugotowania
  • 3 garnki ziemniaków do starcia
  • Sól do smaku
  • Farsz:
  • 1 posiekana cebula
  • Włoszczyzna, oprócz kapusty
  • Listek, ziele, pieprz, sól lub Jarzynka, majeranek
  • Około 0,5 kg mięsa wieprzowego np. łopatka
  • Około 25 dag boczku surowego
  • Oraz
  • Mąka do panierki
  • Zasmażka z boczku i cebulki lub tylko cebulki, jak kto woli.

Kałduny /kartacze/ – jak zrobić?

  1. Cebulę posiekać i zeszklić.
  2. Mięso razem z włoszczyzną i przyprawami ugotować.
  3. Ugotowane mięso zemleć z marchewką i dodać zeszkloną cebulę. Doprawić solą lub jarzynką, pieprzem, majerankiem.
  4. Nie dodawać jajka, bo masa będzie za ścisła.
  5. Wykonanie masy:
    1. 1 porcję ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, osączyć, wystudzić i zemleć w maszynce do mięsa.
    2. 3 porcje ziemniaków zetrzeć. Przez pieluszkę tetrową wykręcać je bardzo dokładnie z nadmiaru płynu.
    3. Płyn z tartych ziemniaków odstawić na kilka minut, potem odlać ostrożnie, krochmal zachować. Połączyć ziemniaki gotowane, krochmal, starte ziemniaki, sól i dobrze wyrobić masę ziemniaczaną.
    4. Masa przy tej proporcji jest plastyczna i ja nie dodaję już nic. Gdy ziemniaki nie zawierają dużo skrobi, wtedy należy dodać trochę mąki ziemniaczanej. Ja mam ziemniaki swojskie, więc nigdy nie dodaję mąki.
    5. Formować kule, nakładać farsz, zlepić i otaczać w mące.
    6. Wkładać do wrzątku, gdy wypłyną gotować jeszcze ok. 20-30 minut.

Porady – dodatkowe informacje

Na 4 kg ziemniaków trzeba mniej więcej 1,5 kg mięsa mielonego. Może to być mięso surowe doprawione do smaku lub gotowane. Osobiście polecam dodawać gotowane mięso. Jeśli zdecydujesz się na mięso surowe, koniecznie je dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Nie dodawaj jednak jajka do surowego mięsa.

Można również dodać jajko i usmażyć z masy kotlety mielone. To też smaczna opcja.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kalarepka duszona z farszem z kaszy
Następny przepis: KALAREPY NADZIEWANE MIĘSEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode