Kalafiorowe kopytka

Kalafiorowe kopytka

To kalafiorowe kopytka na pewno zadowolą zarówno małe, jak i duże podniebienia. To smaczna i zdrowa wariacja na temat tradycyjnych kopytek, które wzbogacamy o zdrowy kalafior. Idealny sposób, żeby ukryć warzywa i zachęcić dzieci do ich jedzenia. Kopytka są delikatne, a dzięki kalafiorowi, zdrowsze i bardziej sycące. Ten przepis nada się także jako pomysł na kopytka dla niemowlaka, oczywiście odpowiednio wystudzone. Na koniec warto podkreślić, że wykonanie tych kopytek wcale nie musi być skomplikowane, a ich smak na pewno przekona do siebie każdego.

Składniki:

  • 1 kilogram ugotowanych ziemniaków
  • 1 mały kalafior
  • 1 jajko
  • 2 i 1/2 szklanki mąki+ mąka do posypania stolnicy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól (tylko jeśli ziemniaki były wcześniej nie solone)

Kalafiorowe kopytka – jak zrobić?

  1. Kalafior rozdzielamy na mniejsze różyczki, gotujemy do zmięknięcia, odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Ziemniaki oraz kalafior przepuszczamy przez praskę.
  3. Dodajemy jajko, mąkę oraz przyprawy.
  4. Bierzemy ręką po troszkuu ciasta, formujemy wałeczki turlając po obsypanej mąką stolnicy.
  5. Kroimy ukośne kopytka.
  6. Zagotowujemy wrzątek, wrzucamy powoli kopytka, by się nie posklejały, gotujemy do wypłynięcia na wierzch.
  7. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy np. z sosem rybnym.

Kalafiorowe kopytka – dodatkowe informacje

Do kopytek pasują też smażony boczek/ kiełbasa z cebulką , świetne też są same. Z podanych składników wychodzą 4 porcje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kalafiorowy Mózg
Następny przepis: Kalarepa w kołderce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode