Kalafiorowe kopytka
To kalafiorowe kopytka na pewno zadowolą zarówno małe, jak i duże podniebienia. To smaczna i zdrowa wariacja na temat tradycyjnych kopytek, które wzbogacamy o zdrowy kalafior. Idealny sposób, żeby ukryć warzywa i zachęcić dzieci do ich jedzenia. Kopytka są delikatne, a dzięki kalafiorowi, zdrowsze i bardziej sycące. Ten przepis nada się także jako pomysł na kopytka dla niemowlaka, oczywiście odpowiednio wystudzone. Na koniec warto podkreślić, że wykonanie tych kopytek wcale nie musi być skomplikowane, a ich smak na pewno przekona do siebie każdego.
admin
Składniki:
- 1 kilogram ugotowanych ziemniaków
- 1 mały kalafior
- 1 jajko
- 2 i 1/2 szklanki mąki+ mąka do posypania stolnicy
- 1 łyżeczka pieprzu
- sól (tylko jeśli ziemniaki były wcześniej nie solone)
Kalafiorowe kopytka – jak zrobić?
- Kalafior rozdzielamy na mniejsze różyczki, gotujemy do zmięknięcia, odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia.
- Ziemniaki oraz kalafior przepuszczamy przez praskę.
- Dodajemy jajko, mąkę oraz przyprawy.
- Bierzemy ręką po troszkuu ciasta, formujemy wałeczki turlając po obsypanej mąką stolnicy.
- Kroimy ukośne kopytka.
- Zagotowujemy wrzątek, wrzucamy powoli kopytka, by się nie posklejały, gotujemy do wypłynięcia na wierzch.
- Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy np. z sosem rybnym.
Kalafiorowe kopytka – dodatkowe informacje
Do kopytek pasują też smażony boczek/ kiełbasa z cebulką , świetne też są same. Z podanych składników wychodzą 4 porcje.