Kakaowe muffinki z wiśniami

Kakaowe muffinki z wiśniami

Kakaowe muffinki z wiśniami to doskonałe połączenie intensywnego smaku czekolady z soczystymi, lekko kwaśnymi wiśniami. To propozycja dla wszystkich fanów słodko-kwaśnych połączeń oraz miłośników prostych, acz efektownych wypieków, które zachwycą zarówno na rodzinnej kolacji, jak i przy kawie w gronie przyjaciół. Ten przepis na babeczki czekoladowe z wiśniami gwarantuje nie tylko smakowite muffinki, ale także zapewnia wspaniały aromat podczas pieczenia, zajmując centralne miejsce na liście ulubionych przepisów wielu smakoszy. Cieszą oko, podniebienie i z pewnością wywołają uśmiech na twarzy każdego łasucha.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • ekstrakt waniliowy
  • 1 jajko
  • 400 g wiśni

Kakaowe muffinki z wiśniami – jak zrobić?

  1. 1.

    Z umytych wiśni usuwamy pestki.

    Składniki suche mieszamy w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Na koniec łączymy składniki suche z mokrymi.

    W formie do pieczenia muffin umieszczamy papierowe papilotki. Wypełniamy je przygotowanym ciastem i w cieście częściowo zagłębiamy wiśnie.

    Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez 25 minut.

Kakaowe muffinki z wiśniami – dodatkowe informacje

Do przygotowania muffin można użyć nie tylko świeżych, ale również mrożonych wiśni. Dzięki temu smakiem muffinek czekoladowych z owocami będziemy się cieszyć przez cały rok.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kakaowe muffinki bez jajek
Następny przepis: Kakaowo-serowe ciasto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode