Kakaowe muffinki z wiśniami
Kakaowe muffinki z wiśniami to doskonałe połączenie intensywnego smaku czekolady z soczystymi, lekko kwaśnymi wiśniami. To propozycja dla wszystkich fanów słodko-kwaśnych połączeń oraz miłośników prostych, acz efektownych wypieków, które zachwycą zarówno na rodzinnej kolacji, jak i przy kawie w gronie przyjaciół. Ten przepis na babeczki czekoladowe z wiśniami gwarantuje nie tylko smakowite muffinki, ale także zapewnia wspaniały aromat podczas pieczenia, zajmując centralne miejsce na liście ulubionych przepisów wielu smakoszy. Cieszą oko, podniebienie i z pewnością wywołają uśmiech na twarzy każdego łasucha.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- ekstrakt waniliowy
- 1 jajko
- 400 g wiśni
Kakaowe muffinki z wiśniami – jak zrobić?
-
1.
Z umytych wiśni usuwamy pestki.
Składniki suche mieszamy w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Na koniec łączymy składniki suche z mokrymi.
W formie do pieczenia muffin umieszczamy papierowe papilotki. Wypełniamy je przygotowanym ciastem i w cieście częściowo zagłębiamy wiśnie.
Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez 25 minut.
Kakaowe muffinki z wiśniami – dodatkowe informacje
Do przygotowania muffin można użyć nie tylko świeżych, ale również mrożonych wiśni. Dzięki temu smakiem muffinek czekoladowych z owocami będziemy się cieszyć przez cały rok.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kakaowe muffinki bez jajek
Następny przepis: Kakaowo-serowe ciasto