jogurtowa babka czekoladowa z czekoladową polewą

jogurtowa babka czekoladowa z czekoladową polewą

Miłośnicy połączenia czekolady i jogurtu, przygotujcie się na prawdziwą ucztę! Nasz przepis na jogurtową babkę czekoladową z czekoladową polewą to niezwykle wilgotny, gęsty wypiek, który doskonale sprawdzi się na każdej rodzinnej uroczystości. Wyjątkowość tego przepisu polega na wykorzystaniu jogurtu, który dodaje babce niezwykłej miękkości i lekkości. Polewa wykonana z prawdziwej czekolady dodaje babce jeszcze więcej słodkości i czekoladowego smaku, czyniąc ją prawdziwym rajem dla wielbicieli czekolady. To połączenie klasyki i nowoczesności, które na pewno zachwyci każdego smakosza!

Składniki:

  • ciasto:
  • 125g masła
  • 1/2 – 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kremowego jogurtu greckiego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki kakao
  • polewa:
  • 100 ml mleka
  • 100g czekolady (min. 70% kakao)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła

Jogurtowa babka czekoladowa z czekoladową polewą – jak zrobić?

  1. Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiać do miski. Masło z cukrem utrzeć do białości. Wbijać jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodać mąkę i jogurt. Utrzeć tylko do połączenia składników.
  2. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułka tartą lub kaszą manną. Ciasto wylać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 150C przez 45-60 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Po upieczeniu, babkę lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i wystudzić całkowicie na kratce.
  3. W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę połamać na małe kawałki. Zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier i masło. Wymieszać do uzyskania błyszczącej i gładkiej polewy. Oblać ciasto.

Porady – dodatkowe informacje o jogurtowej babce czekoladowej z czekoladową polewą

Babka jogurtowa czekoladowa wyjdzie Wam bez zakalca jeśli będziecie przestrzegać trzech podstawowych reguł : 1. składniki muszą być z temperaturze pokojowej, 2. mąka i kakao musi zostać przesiane przez sito i 3. surowego ciasta nie miksujemy za długo (najlepiej w tym przypadku w ogóle zrezygnować z miksera, wystarczy wymieszanie widelcem, do połączenia składników).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jogurt z owocami, musli i miodem
Następny przepis: Jogurtowa kasza jaglana z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode