Jarzynka na zimę
Wraz z nadejściem jesieni i zbliżającą się zimą warto przygotować zapasy na długie, chłodne wieczory. Nasze przepisy na domowe przetwory pomogą Ci utrzymać smak lata przez cały rok. Jarzynka na zimę to klasyka. Wykorzystując bogactwo sezonowych warzyw, możemy przygotować pyszne, domowe dodatki do zimowych dań. Spróbuj naszej jarzynki solonej na zimę – bewaryzowany przepis na pikantny dodatek do mięs i zup, który zachwyca smakiem i atrakcyjnym wyglądem. To nie tylko sposób na smaczne wykorzystanie plonów z ogrodu, ale również sposób na zdrową, domową zimową spiżarnię.
admin
Składniki:
- 1,2 kg marchewki
- 60 dag pietruszki (korzeń)
- 50 dag selera (korzeń)
- 20 dag pora
- pęczek natki pietruszki
- kilka gałązek natki selera i lubczyka
- 35 dag soli do przetworów
- 8 słoiczków 320ml
Jarzynka na zimę – jak zrobić?
- Marchewkę, pietruszkę (korzeń), seler (korzeń) myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Pora myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Natkę pietruszki, selera, lubczyka siekamy – ja wszystkie jarzyny i natkę posiekałam w rozdrabniaczu do jarzyn. Tak przygotowane jarzyny zasalamy i pozostawiamy na kilka godzin. Następnie mieszankę wkładamy do wyparzonych słoików, ubijamy łyżką, tak aby na wierzchu wytworzył się sok, zakręcamy i wstawiamy do ciemnego i chłodnego pomieszczenia.
Jarzynka na zimę – dodatkowe informacje
Podane porcje jarzyn możemy zmieniać, tylko trzeba pamiętać, ze na 2,5 kg jarzyn przypada 35dag soli.
Do jarzynki możemy dodać np. posiekaną kapustę, cebulę.
Jarzynkę przechowujemy przez okres ok.1 roku.
Dodając jarzynkę do potraw musimy uważać, by ich nie przesolić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jarskie naleśniki
Następny przepis: Jarzynka z buraczków (na zimę)