Jałowcówka (Gin) według Czarka
Zapraszamy do odkrycia starego, domowego przepisu na Jałowcówkę – polski odpowiednik gina, prosto z notesu Czarka. Ta wyjątkowa nalewka z jałowca, znanego z licznych zdrowotnych właściwości, to prawdziwy rarytas dla miłośników mocnych trunków. Przy jej produkcji wykorzystuje się tylko naturalne składniki, nadając jej unikalnej, wybornie aromatycznej nuty. Proces produkcji ginu w warunkach domowych może wydawać się skomplikowany, jednak dzięki naszemu przepisowi, nawet początkujący pasjonaci kulinariów będą w stanie z sukcesem uporać się z tym wyzwaniem. Przygotuj się na niezwykłych doznań smakowych i zgłęb tajniki domowej destylacji.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,7 litra wódki
- 40 ziaren suszonych jałowca
- 1 łyżeczka miodu akacjowego
- 4 igły z sosny
Jałowcówka (gin) według czarka – jak zrobić?
- Do butelki wrzucamy 40 zgniecionych ziaren jałowca, igły z sosny i łyżeczkę miodu akacjowego, wlewamy 0,7 l. wódki i mieszamy tak długo aż rozpuści się miód. Odstawiamy na 14 dni w ciemne miejsce. Nalewka powinna zmienić kolor na złoty i mieć delikatny smak jałowca. Nalewka jest gotowa do picia, owoce jałowca możemy zostawić w butelce. Pijemy mocno schłodzoną, najlepiej z oryginalnym tonikiem.
Jałowcówka (Gin) według Czarka – dodatkowe informacje
Pijemy mocno schłodzoną, najlepiej z oryginalnym tonikiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jak zrobić krokant?
Następny przepis: Jałowcowy karczek z domowej wędzarni