Jajko zapiekane w bułce, z boczkiem, serem żółtym i cebulą
Oto przepis na coś wyjątkowego: jajko zapiekane w bułce z boczkiem, serem żółtym i cebulą. To danie, które łączy w sobie klasykę i nowoczesność, zaspokoi zarówno miłośników tradycyjnej kuchni, jak i poszukiwaczy nowych smaków. Wykorzystując prostotę składników, jakie oferuje nam natura oraz nieco kulinarnego zmysłu, stworzymy zapierające dech w piersiach danie. Idealne na elegancki śniadanie, aromatyczny lunch czy oryginalną kolację. Pozwól sobie na ciepłe, chrupiące i sycące danie, które z całą pewnością dostarczy Ci nie tylko satysfakcji, ale i doskonałych doznań smakowych.
admin
Składniki:
- 4 bułki
- 4 jajka
- 1 średnia cebula
- 100 g boczku (ewentualnie szynki lub kiełbasy)
- 25 g sera żółtego
- sól
- ostra papryka
- oliwa lub olej
Jajko zapiekane w bułce, z boczkiem, serem żółtym i cebulą – jak zrobić?
- Z bułek dociąć wierzchy i wydłubać środek. Ser żółty zetrzeć na tarce. Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie bądź oleju. Boczek pokroić w kosteczkę i dodać do smażącej się cebulki. Całość smażymy, aż z boczku wytopi się tłuszcz. Łyżką cedzakową wyciągamy cebulkę i boczek (czekając aż tłuszcz wycieknie).
- Na dno bułki wykładamy 1/4 mieszanki boczku i cebuli, na to kładziemy 1/4 startego sera. Na wierzch delikatnie wlewamy jajko, posypujemy solą i ostrą przyprawą. Tak samo postępujemy z pozostałymi bułkami. Ostrożnie przenosimy je bezpośrednio do piekarnika, bądź w naczyniu do zapiekania.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez około 15-20 minut, w zależności od tego jakie lubimy jajka. Ja lubię bardzo ścięte, więc piekłam je 20 minut. Pod koniec pieczenia na 2-3 minuty można włączyć pieczenie z grzałką górną, aby bardziej przypiec jajka.
Porady – dodatkowe informacje
Moja wersja jest z boczkiem, ale równie dobrze boczek można zastapić szynką, kiełbasą bądź z kabanosami. Warto podkręcić smak jajek i przyprawić je jakąś ostrą przyprawą.