Jajko sadzone w papryce
Podaruj swoim kubkom smakowym wyjątkowe doznania i odkryj niezwykłą kompozycję jajka sadzonego w papryce. Połączenie soczystej, słodko-pikantnej papryki z delikatnym, kremowym jajkiem stworzy prawdziwe kulinarne arcydzieło. To doskonały pomysł na zdrowe, pożywne i kolorowe śniadanie, które dostarczy Ci energii na cały dzień. Prostota składników jest ukrytą siłą tego dania, które zachwyci smakiem nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przepis na jajko sadzone w papryce to esencja prostoty i subtelności, której nie sposób odmówić! Sprawdź sam, jak proste produkty mogą przenieść Cię do raju smaków. Jajko w papryce – odważ się na nowe smaki!
admin
Składniki:
- 3 krążki kolorowej papryki
- 3 jajka
- masło sklarowane
- posiekany cienki szczypior do posypania
- sól
Jajko sadzone w papryce – jak zrobić?
- Na dużej patelni rozgrzałam niewielką ilość masła, położyłam obok siebie krążki papryki i smażyłam ją kilka minut aż zwiotczała, w międzyczasie odwróciłam. Przykryłam patelnię siateczką ochronną, ponieważ tłuszcz w połączeniu z sokiem papryki, lubi pryskać.
- Do każdego krążka dołożyłam jeszcze po troszku masła, wbiłam po jednym jajku i smażyłam na wolnym ogniu do ścięcia.
- Przy pomocy łopatki wyłożyłam jedzonko na talerze, posoliłam i posypałam szczypiorkiem.
Jajko sadzone w papryce – dodatkowe informacje
Podduszona papryka lepiej przylega do dna patelni i jajku trudniej jest wypłynąć z niej dołem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jajko zapiekane w bułce, z boczkiem, serem żółtym i cebulą
Następny przepis: Jajko w mikrofalówce (legit mój przepis)