Jajko sadzone w papryce

Jajko sadzone w papryce

Podaruj swoim kubkom smakowym wyjątkowe doznania i odkryj niezwykłą kompozycję jajka sadzonego w papryce. Połączenie soczystej, słodko-pikantnej papryki z delikatnym, kremowym jajkiem stworzy prawdziwe kulinarne arcydzieło. To doskonały pomysł na zdrowe, pożywne i kolorowe śniadanie, które dostarczy Ci energii na cały dzień. Prostota składników jest ukrytą siłą tego dania, które zachwyci smakiem nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przepis na jajko sadzone w papryce to esencja prostoty i subtelności, której nie sposób odmówić! Sprawdź sam, jak proste produkty mogą przenieść Cię do raju smaków. Jajko w papryce – odważ się na nowe smaki!

Składniki:

  • 3 krążki kolorowej papryki
  • 3 jajka
  • masło sklarowane
  • posiekany cienki szczypior do posypania
  • sól

Jajko sadzone w papryce – jak zrobić?

  1. Na dużej patelni rozgrzałam niewielką ilość masła, położyłam obok siebie krążki papryki i smażyłam ją kilka minut aż zwiotczała, w międzyczasie odwróciłam. Przykryłam patelnię siateczką ochronną, ponieważ tłuszcz w połączeniu z sokiem papryki, lubi pryskać.
  2. Do każdego krążka dołożyłam jeszcze po troszku masła, wbiłam po jednym jajku i smażyłam na wolnym ogniu do ścięcia.
  3. Przy pomocy łopatki wyłożyłam jedzonko na talerze, posoliłam i posypałam szczypiorkiem.

Jajko sadzone w papryce – dodatkowe informacje

Podduszona papryka lepiej przylega do dna patelni i jajku trudniej jest wypłynąć z niej dołem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajko zapiekane w bułce, z boczkiem, serem żółtym i cebulą
Następny przepis: Jajko w mikrofalówce (legit mój przepis)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode