Jajka zapiekane w szynce

Jajka zapiekane w szynce

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na wyjątkowe jajka zapiekane w szynce. Ta zdrowa i smaczna propozycja idealnie sprawdzi się na śniadanie lub szybki lunch. Dania takie jak to, przyrządzane w piekarniku – to doskonały sposób na zrównoważony posiłek, pełny białka i niezbędnych składników odżywczych. Przygotowanie jajek zapiekanych w szynce jest także niezwykle proste i szybkie, a ich wyrazisty smak z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich domowników. Idealnie dopasowana szynka pięknie komponuje się z delikatnością jaj, tworząc nieziemski duet smaków.

Składniki:

  • 10 plastrów szynki o średnicy około 10 cm
  • 10 małych jajek
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypiorek lub natka pietruszki

Jajka zapiekane w szynce – jak zrobić?

  1. Plastry dobrej szynki o średnicy około 10 cm włożyć do lekko natłuszczonej formy na muffinki.
  2. Wbić do każdej szynki po jednym jajku, oprószyć solą i pieprzem.
  3. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 25 minut jeżeli chcemy, aby żółtko było ścięte. Natomiast jeżeli preferujemy płynne żółtko czas zapiekania skrócić do 15 min.
  4. Podawać posypując szczypiorkiem lub natką pietruszki.
  5. Smacznego 🙂

Porady – dodatkowe informacje

Takie jajka zapiekane w szynce wspaniale smakują z sosem chrzanowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajka z kawiorem, gruyèrem i łososiem na trawce z rzeżuchy
Następny przepis: Jajko na twardo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode