Jajka zapiekane w szynce
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na wyjątkowe jajka zapiekane w szynce. Ta zdrowa i smaczna propozycja idealnie sprawdzi się na śniadanie lub szybki lunch. Dania takie jak to, przyrządzane w piekarniku – to doskonały sposób na zrównoważony posiłek, pełny białka i niezbędnych składników odżywczych. Przygotowanie jajek zapiekanych w szynce jest także niezwykle proste i szybkie, a ich wyrazisty smak z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich domowników. Idealnie dopasowana szynka pięknie komponuje się z delikatnością jaj, tworząc nieziemski duet smaków.
admin
Składniki:
- 10 plastrów szynki o średnicy około 10 cm
- 10 małych jajek
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypiorek lub natka pietruszki
Jajka zapiekane w szynce – jak zrobić?
- Plastry dobrej szynki o średnicy około 10 cm włożyć do lekko natłuszczonej formy na muffinki.
- Wbić do każdej szynki po jednym jajku, oprószyć solą i pieprzem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 25 minut jeżeli chcemy, aby żółtko było ścięte. Natomiast jeżeli preferujemy płynne żółtko czas zapiekania skrócić do 15 min.
- Podawać posypując szczypiorkiem lub natką pietruszki.
- Smacznego 🙂
Porady – dodatkowe informacje
Takie jajka zapiekane w szynce wspaniale smakują z sosem chrzanowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jajka z kawiorem, gruyèrem i łososiem na trawce z rzeżuchy
Następny przepis: Jajko na twardo