Jajka w sosie musztardowym
Jajka w sosie musztardowym to świetna propozycja na smaczny i szybki obiad lub kolację. To danie, które idealnie sprawdza się zarówno dla miłośników jajek, jak i miłośników intensywnych smaków musztardy. Jajka na twardo podane w aromatycznym, gorącym sosie musztardowym, stanowią niezwykle kuszącą propozycję. Ręczny sos na bazie musztardy pięknie komponuje się ze smakiem jajek. Ta klasyczna, prosta potrawa, przyciąga swoją prostotą i ciepłem. Zatem, jeśli jesteś ciekawy, jak przyrządzić sos musztardowy do jajek, ten przepis z pewnością Ci się przyda.
admin
Składniki:
- 6 jajek
- 2 szklanki bulionu
- 3 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki mąki
- 3 łyżeczki śmietany
Jajka w sosie musztardowym – jak zrobić?
- Jajka ugotować na twardo.Obrać.
- W garnku zagotować 2 szklanki bulionu. Dodać musztardę i wymieszać. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną bulionu. Wlać do sosu. Gotować aż sos lekko zgęstnieje. Przecięte jajka na pół włożyć do sosu i chwilę podgrzać lub ułożyć jajka na talerzu i polać sosem.
Sposoby przygotowania jajek w sosie musztardowym są następujące:
1. Jajka ugotować na twardo.Obrać.
2. W garnku zagotować 2 szklanki bulionu. Dodać musztardę i wymieszać. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną bulionu. Wlać do sosu. Gotować aż sos lekko zgęstnieje. Przecięte jajka na pół włożyć do sosu i chwilę podgrzać lub ułożyć jajka na talerzu i polać sosem.
Jajka w sosie musztardowym – dodatkowe informacje
Zamiast bulionu można użyć 2 szklanki wody + jedną kostkę bulionową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jajka w sosie koperkowo-musztardowym
Następny przepis: Jajka w sosie śmietankowym z obsmażanymi ziemniakami