Jajka w koszulkach na grzance z chrupiącym boczkiem

Jajka w koszulkach na grzance z chrupiącym boczkiem

Jeśli chcesz zaskoczyć najbliższych nowym przysmakiem na weekendowe śniadanie, sprawdzi się doskonale przepis na jajka w koszulkach na grzance z chrupiącym boczkiem. Jest to ekspresowe danie, które smakuje jak wykwintne śniadanie w luksusowej restauracji. Jajka w koszulkach są delikatne i soczyste, a chrupiący boczek dodaje im niepowtarzalnego charakteru. Do tego chrupiąca grzanka i już mamy gotowe danie, które na pewno przypadnie do gustu każdemu. Niezależnie od tego, czy użyjesz do przepisu kaczki czy kurze jajka, smak będzie niezapomniany. Ten przepis to mieszanka prostej elegancji i codziennego komfortu.

Składniki:

  • 4 kromki ulubionego chleba (ja użyłam zwykły tostowy)
  • 4 jajka
  • 4 cienkie plasterki boczku (może być więcej jeśli lubicie)
  • opcjonalnie zielona sałata, pomidor
  • ocet jabłkowy
  • sól
  • pieprz

Jajka w koszulkach na grzance z chrupiącym boczkiem – jak zrobić?

  1. W garnku gotujemy litr wody. Gdy woda zawrze, zmniejszamy palnik – ma lekko bulgotać. Dodajemy 3 łyżki octu jabłkowego (można go zastąpić innym).
  2. Jajko wbijamy do małej miseczki. Łyżką energicznie zamieszaj wodą tak, aby powstał mały wir/lejek, następnie z jak najniższej wysokości wlej pewnym ruchem jajko. Gotuj 3 minuty.
  3. Po tym czasie wyjmij jajko za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż na talerzyk z papierowym ręcznikiem, żeby osuszyć je z wody.
  4. Ważne aby nie solić wody! Sól sprawi, że białko oddzieli się od żółtka.
  5. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200-220 stopni. Na kratce ułożyć plasterki boczku i piec aż się zarumienią, obok ułożyć kromki chleba i piec do uzyskania złotego koloru.
  6. Jeśli w piekarniku macie funkcję opiekacza, to znakomicie się sprawdzi.
  7. Grzanki można posmarować masłem, położyć listek sałaty, na to nasz chrupiący boczek i jako w koszulce. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Słowa kluczowe: jajka w mundurkach

Jajka w koszulkach na grzance z chrupiącym boczkiem – dodatkowe informacje

Ważne aby nie solić wody! Sól sprawi, że białko oddzieli się od żółtka.
Ważne aby jajka były świeże, im starsze, tym słabsza otoczka białka i tym większe szanse, że nasze jajko rozpłynie się na boki i będzie miało mało estetyczny wygląd.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajka w galarecie
Następny przepis: JAJKA W MAJONEZIE INACZEJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode