Jajka w galarecie

Jajka w galarecie

Zastanawiasz się, jak urozmaicić tradycyjne dania z jajek? Przedstawiamy Ci przepis na jajka w galarecie. To propozycja dla miłośników zdrowych i oryginalnych potraw. Jajka w galarecie są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także fantastycznie prezentują się na stole, tworząc niepowtarzalny dodatek do każdego posiłku lub przekąski. Ta wyjątkowa potrawa to zdecydowanie więcej niż zwykłe ugotowane jajka. To kombinacja smaków i faktur – delikatnych jajek otoczonych krystałową galaretką, która zaskakuje swoją soczystością. Ten przepis to ciekawa propozycja na udaną kolację, imprezę lub rodzinne spotkanie. Przeczytaj i zaskocz swoich gości wyjątkowym daniem.

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 4 grube plastry szynki
  • 4 Jaja
  • Pietruszka koperek szczypiorek po około 3-5cm
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • Chrzan według uznania (u mnie 1.5 solidnej łyżki)
  • 10 łyżek śmietanki 30%
  • 150 ml rosołu
  • 6-7 łyżeczek żelatyny
  • sól pieprz

Jajka w galarecie – jak zrobić?

  1. Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
  2. Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy przez około 5 minut. Następnie przelewamy zimną wodą i zostawiamy na sitku do ostygnięcia.
  3. Szynkę kroimy w grubą kostkę.
  4. Pietruszkę, koperek, szczypiorek siekamy dość drobno i mieszamy z marchewką oraz szynką.
  5. W gorącym rosole rozpuszczamy żelatynę i zostawiamy do ostygnięcia.
  6. Ubijamy śmietanę na sztywno.
  7. Do ubitej śmietany dodajemy majonez, chrzan i dalej chwilę ubijamy. Doprawiamy, jeśli jest taka potrzeba.
  8. Dodajemy zimną żelatynę i chwilkę ubijamy, aż się wszystko ładnie połączy.
  9. Do powstałej masy dodajemy wcześniej przygotowane składniki i mieszamy.
  10. Formę wykładamy folią spożywczą, aby później lepiej było nam wyjąć galaretkę.
  11. Na środek układamy gotowane jajka i zalewamy wszystko przygotowaną wcześniej masą.
  12. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
  13. Gdy wszystko ładnie stężeje, wykładamy na talerz. Możemy udekorować galaretkę rzeżuchą, plastrami papryki, szczypiorkiem lub innymi dostępnymi składnikami.

SMACZNEGO

Jajka w galarecie – dodatkowe informacje

Kochani, jeśli lubicie groszek, kukurydzę, też możecie je tam dodać. U mnie tym razem jest skromniejsza wersja ze względu na chrzan, który akurat pasuje do szynki i jajek. 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajka w cukiniowych obrączkach w sosie śmietanowym z kurkami i szczypiorkiem gotowane na parze
Następny przepis: Jajka w koszulkach na grzance z chrupiącym boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode