Jajka w cukiniowych obrączkach w sosie śmietanowym z kurkami i szczypiorkiem gotowane na parze
Dzisiejszy przepis to aromatyczne danie na bazie jajek gotowanych na parze, które są umiejętnie ukryte w środku cukiniowych obrączek. Ta niepowtarzalna prezentacja, wzbogacona dodatkowo o sos śmietanowy z kurkami i szczypiorkiem, nie tylko zaskakuje smakiem, ale też estetyką podania. To propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni, szukając nowych inspiracji i kombinacji smaków. Przepis ten „Jajka w cukiniowych obrączkach w sosie śmietanowym z kurkami i szczypiorkiem gotowane na parze” jest stosunkowo łatwy do wykonania, a efekt końcowy na pewno zadowoli wszystkich miłośników kuchni wegetariańskiej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 jajka od szczęśliwych kur
- 3 plastry młodej cukinii z wydrążonymi środkami
- 3 łyżki kwaśnej wiejskiej śmietany
- szczypiorek
- kurki uduszone w maśle lub kurki zakonserwowane w maśle
- sól morska
- pieprz kolorowy
Jajka w cukiniowych obrączkach w sosie śmietanowym z kurkami i szczypiorkiem gotowane na parze – jak zrobić?
- Do naczynia żaroodpornego wlewamy śmietanę. Dodajemy szczypiorek sól i pieprz. Mieszamy. Układamy plastry cukinii. W każdy plaster wbijamy jajko. Całość posypujemy kurkami, solą i pieprzem. Zakrywamy folią spożywczą. Naczynie wstawiamy do parowaru i gotujemy na parze przez 10 minut.
- Podajemy od razu po przygotowaniu z grzanką czosnkową z bagietki lub bułki wrocławskiej.
Jajka w cukiniowych obrączkach w sosie śmietanowym z kurkami i szczypiorkiem gotowane na parze – dodatkowe informacje
Przepis na kurki: /przepis/kurki-konserwowane-w-masle
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jajka w kokilkach z szynką i pomidorami
Następny przepis: Jajka w galarecie