Jajka w cukiniowych obrączkach w sosie śmietanowym z kurkami i szczypiorkiem gotowane na parze

Jajka w cukiniowych obrączkach w sosie śmietanowym z kurkami i szczypiorkiem gotowane na parze

Dzisiejszy przepis to aromatyczne danie na bazie jajek gotowanych na parze, które są umiejętnie ukryte w środku cukiniowych obrączek. Ta niepowtarzalna prezentacja, wzbogacona dodatkowo o sos śmietanowy z kurkami i szczypiorkiem, nie tylko zaskakuje smakiem, ale też estetyką podania. To propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni, szukając nowych inspiracji i kombinacji smaków. Przepis ten „Jajka w cukiniowych obrączkach w sosie śmietanowym z kurkami i szczypiorkiem gotowane na parze” jest stosunkowo łatwy do wykonania, a efekt końcowy na pewno zadowoli wszystkich miłośników kuchni wegetariańskiej.

Składniki:

  • 3 jajka od szczęśliwych kur
  • 3 plastry młodej cukinii z wydrążonymi środkami
  • 3 łyżki kwaśnej wiejskiej śmietany
  • szczypiorek
  • kurki uduszone w maśle lub kurki zakonserwowane w maśle
  • sól morska
  • pieprz kolorowy

Jajka w cukiniowych obrączkach w sosie śmietanowym z kurkami i szczypiorkiem gotowane na parze – jak zrobić?

  1. Do naczynia żaroodpornego wlewamy śmietanę. Dodajemy szczypiorek sól i pieprz. Mieszamy. Układamy plastry cukinii. W każdy plaster wbijamy jajko. Całość posypujemy kurkami, solą i pieprzem. Zakrywamy folią spożywczą. Naczynie wstawiamy do parowaru i gotujemy na parze przez 10 minut.
  2. Podajemy od razu po przygotowaniu z grzanką czosnkową z bagietki lub bułki wrocławskiej.

Jajka w cukiniowych obrączkach w sosie śmietanowym z kurkami i szczypiorkiem gotowane na parze – dodatkowe informacje

Przepis na kurki: /przepis/kurki-konserwowane-w-masle


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajka w kokilkach z szynką i pomidorami
Następny przepis: Jajka w galarecie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode