Jajka sadzone ze szparagami

Jajka sadzone ze szparagami

Dziś proponuję dla wszystkich miłośników klasyki ze szczyptą nowoczesności – jajka sadzone ze szparagami. To połączenie typowo śniadaniowej potrawy, jaką jest jajko sadzone, z wykwintnym, wiosennym dodatkiem – szparagami, daje rezultat zarówno smakowy, jak i estetyczny, który na pewno zachwyci każdego miłośnika dobrego jedzenia. Prosta do wykonania, a jednocześnie elegancka i pełna smaku propozycja to doskonały pomysł na rozpoczęcie dnia. Jest zdrowa, sycąca i obfitująca w witaminy. Bez względu na to, czy jesteś zapalonym kucharzem, czy raczej sporadycznym gotującym, ten przepis na pewno okaże się strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • 5 jajek
  • pęczek zielonych sparagów
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • masło
  • sól / pieprz
  • szczypiorek
  • prosciutto

Jajka sadzone ze szparagami – jak zrobić?

  1. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki. Na dużą patelnię wrzucamy łyżkę masła, roztapiamy, wrzucamy szparagi. Szparagi blanszujemy 2-3 minuty, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i chwilę smażymy. Całość solimy i pieprzymy. Następnie wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, kładziemy plasterki prosciutto i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Patelnie przykrywamy i pilnujemy, żeby białko było ścięte, a żółtko lejące. Na koniec posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z pieczywem. Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje: Jajka sadzone ze szparagami

Szparagi blanszujemy krótko, żeby były chrupiące.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajka sadzone w kształcie serca
Następny przepis: Jajka w kokilkach z szynką i pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode