Jajka sadzone z cebulką, serem pleśniowym oraz bekonem

Jajka sadzone z cebulką, serem pleśniowym oraz bekonem

Czy jest coś lepszego, niż perfekcyjnie przygotowane jajka sadzone na chrupiącym bekonie? Jajka sadzone na bekonie z cebulką, serem pleśniowym oraz bekonem to połączenie, które idealnie sprawdzi się na poranny posiłek, czy weekendowy brunch. Śniadanie to ma wszystko, czego pragniesz: soczyste jajka, chrupiący boczek, rozpływający się w ustach ser pleśniowy oraz delikatną cebulkę. To danie, które śmiało można podać gościom wprost z patelni, albo zaserwować na niedzielny rodzinny brunch. Ta kombinacja prostych składników daje niesamowicie smaczną i sytą potrawę. Starannie wyselekcjonowane składniki sprawiają, że jajka sadzone z bekonem i serem zyskują nowy, wyjątkowy smak.

Składniki:

  • 2 jajka
  • cebula (połówka)
  • 2 cienkie plasterki boczku (na bekon)
  • 20 g sera pleśniowego (ja robiłam z serem „green”)
  • 20 g masła
  • Przyprawy: czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory, sól ziołowa, pieprz ziołowy

Jajka sadzone z cebulką, serem pleśniowym oraz bekonem – jak zrobić?

  1. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i w tym czasie kroimy bekon na mniejsze kawałki. Gdy masło się rozpuści dodajemy cebulkę oraz bekon. Smażymy 5 minut. Dodajemy ser pleśniowy. 2 Jajka wbijamy do szklanki, dodajemy wszystkie przyprawy. Następnie wlewamy je na patelnię. Zmniejszamy ogień i smażymy do czasu, aż białka jajek będą ścięte, a żółtka zaczną gęstnieć.

Jajka sadzone z cebulką, serem pleśniowym oraz bekonem – dodatkowe informacje

Można również dodać pomidora. Sparzyć i obrać go ze skórki. Smażyć, aż nie odparuje woda. Następnie dodać jajka. Można również podać z grzanką z chleba lub bułki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajka przepiórcze w sosie tatarskim
Następny przepis: Jajka sadzone w kształcie serca

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode