Jajka sadzone z cebulką, serem pleśniowym oraz bekonem
Czy jest coś lepszego, niż perfekcyjnie przygotowane jajka sadzone na chrupiącym bekonie? Jajka sadzone na bekonie z cebulką, serem pleśniowym oraz bekonem to połączenie, które idealnie sprawdzi się na poranny posiłek, czy weekendowy brunch. Śniadanie to ma wszystko, czego pragniesz: soczyste jajka, chrupiący boczek, rozpływający się w ustach ser pleśniowy oraz delikatną cebulkę. To danie, które śmiało można podać gościom wprost z patelni, albo zaserwować na niedzielny rodzinny brunch. Ta kombinacja prostych składników daje niesamowicie smaczną i sytą potrawę. Starannie wyselekcjonowane składniki sprawiają, że jajka sadzone z bekonem i serem zyskują nowy, wyjątkowy smak.
admin
Składniki:
- 2 jajka
- cebula (połówka)
- 2 cienkie plasterki boczku (na bekon)
- 20 g sera pleśniowego (ja robiłam z serem „green”)
- 20 g masła
- Przyprawy: czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory, sól ziołowa, pieprz ziołowy
Jajka sadzone z cebulką, serem pleśniowym oraz bekonem – jak zrobić?
- Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i w tym czasie kroimy bekon na mniejsze kawałki. Gdy masło się rozpuści dodajemy cebulkę oraz bekon. Smażymy 5 minut. Dodajemy ser pleśniowy. 2 Jajka wbijamy do szklanki, dodajemy wszystkie przyprawy. Następnie wlewamy je na patelnię. Zmniejszamy ogień i smażymy do czasu, aż białka jajek będą ścięte, a żółtka zaczną gęstnieć.
Jajka sadzone z cebulką, serem pleśniowym oraz bekonem – dodatkowe informacje
Można również dodać pomidora. Sparzyć i obrać go ze skórki. Smażyć, aż nie odparuje woda. Następnie dodać jajka. Można również podać z grzanką z chleba lub bułki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jajka przepiórcze w sosie tatarskim
Następny przepis: Jajka sadzone w kształcie serca