Jajka przepiórcze w sosie tatarskim

Jajka przepiórcze w sosie tatarskim

Czekają na ciebie jajka przepiórcze w sosie tatarskim – to jedno z najbardziej oryginalnych dań na naszym stole. To połączenie zaskoczy niejednego smakosza. Jajka przepiórcze są subtelniejsze i delikatniejsze od klasycznych jaj z kurzych zniesień, a sos tatarski dodaje danu odpowiedniego charakteru. Nie wspominając o tym, jak estetyczne i eleganckie mogą wyglądać na talerzu! Jeśli zastanawiasz się, jak obierać jajka przepiórcze – nie martw się, w naszym przepisie znajdziesz proste wskazówki. Ciesz się niezwykłym smakiem i eleganckim wyglądem tych maleńkich kulinarnych arcydzieł!

Składniki:

  • ok.20 jajek przepiórek
  • Sos tatarski:
  • 1 szklanka majonezu
  • 1 mały słoik marynowanych grzybów
  • 5 kawałków marynowanej papryki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • szczypta chilli
  • cukier puder
  • Dodatkowo:
  • liście sałaty

Jak obierać jajka przepiórcze

  1. Jajka przepiórcze gotujemy przez 3-5 minut od momentu gdy woda się zagotuje. Obieramy je ze skorupek.
  2. Paprykę, grzyby, ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę, dodajemy majonez i musztardę. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i cukrem do smaku.
  3. Na półmisek układamy liście sałaty, wykładamy sos tatarski i układamy na nim ugotowane jajka. Podajemy od razu po przyrządzeniu.

Jajka przepiórcze w sosie tatarskim – dodatkowe informacje

Jajka najlepiej ugotować w osolonej wodzie, będą się lepiej obierały. Podczas obierania trzeba je dość mocno ostukać, ułatwi to obieranie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajka po benedyktyńsku (w koszulce z sosem holenderskim)
Następny przepis: Jajka sadzone z cebulką, serem pleśniowym oraz bekonem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode