Jajka przepiórcze w sosie tatarskim
Czekają na ciebie jajka przepiórcze w sosie tatarskim – to jedno z najbardziej oryginalnych dań na naszym stole. To połączenie zaskoczy niejednego smakosza. Jajka przepiórcze są subtelniejsze i delikatniejsze od klasycznych jaj z kurzych zniesień, a sos tatarski dodaje danu odpowiedniego charakteru. Nie wspominając o tym, jak estetyczne i eleganckie mogą wyglądać na talerzu! Jeśli zastanawiasz się, jak obierać jajka przepiórcze – nie martw się, w naszym przepisie znajdziesz proste wskazówki. Ciesz się niezwykłym smakiem i eleganckim wyglądem tych maleńkich kulinarnych arcydzieł!
admin
Składniki:
- ok.20 jajek przepiórek
- Sos tatarski:
- 1 szklanka majonezu
- 1 mały słoik marynowanych grzybów
- 5 kawałków marynowanej papryki
- 4 ogórki konserwowe
- 1 jabłko
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
- szczypta chilli
- cukier puder
- Dodatkowo:
- liście sałaty
Jak obierać jajka przepiórcze
- Jajka przepiórcze gotujemy przez 3-5 minut od momentu gdy woda się zagotuje. Obieramy je ze skorupek.
- Paprykę, grzyby, ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę, dodajemy majonez i musztardę. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i cukrem do smaku.
- Na półmisek układamy liście sałaty, wykładamy sos tatarski i układamy na nim ugotowane jajka. Podajemy od razu po przyrządzeniu.
Jajka przepiórcze w sosie tatarskim – dodatkowe informacje
Jajka najlepiej ugotować w osolonej wodzie, będą się lepiej obierały. Podczas obierania trzeba je dość mocno ostukać, ułatwi to obieranie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jajka po benedyktyńsku (w koszulce z sosem holenderskim)
Następny przepis: Jajka sadzone z cebulką, serem pleśniowym oraz bekonem