Jajka po benedyktyńsku (w koszulce z sosem holenderskim)

Jajka po benedyktyńsku (w koszulce z sosem holenderskim)

Czy szukasz sposobu na odświeżenie swojej porannej rutyny śniadaniowej? Przygotuj jajka po benedyktyńsku (w koszulce z sosem holenderskim). Koronujące jajko benedykta jest serwowane na ciepłym kawałku tostowanej bułki, a całość jest udekorowana aksamitnym sosem holenderskim. Ten przepis jest wykwintny, ale jednocześnie prosty do wykonania. Neapolitańska tradycja podawania jajek w poszetach z sosem holenderskim czyni z niego prawdziwą perłę wśród śniadań. Jajka po benedyktyńsku to wisienka na torcie każdego weekendowego brunchu. Oto jajka po benedyktyńsku, które na pewno zachwycą Twój podniebienie!

Składniki:

  • Składniki na 1 porcję:
  • 2 plasterki boczku lub szynki
  • 1 kromka chleba tostowego (pełnoziarnisty)
  • 1 jajko do ugotowania w koszulce
  • 1/4 szklanki octu
  • 1 żółtko do sosu
  • 100 g masła (będziemy go klarować)
  • sok z cytryny (2 łyżeczki)
  • pieprz biały
  • sól
  • dodatkowo 2 plastry pomidora, cebulka podsmażoną oraz szczypiorek

Jajka po benedyktyńsku (w koszulce z sosem holenderskim) – jak zrobić?

  1. Klarowanie masła: Na średnim ogniu roztapiamy masło i odcedzamy je z białkowej piany. W garnku zagotowujemy wodę, a na garnek kładziemy szklaną salaterkę. Do salaterki dodajemy 1 żółtko i sok z cytryny, a następnie mieszamy trzepaczką.
  2. Sos holenderski: Do żółtek wlewamy po łyżce klarowanego masła, ciągle mieszając trzepaczką. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Na koniec dodajemy sól i biały pieprz.
  3. Gotowanie jajek: Zagotowujemy wodę (ok. niecały litr) i dodajemy 1/4 szklanki octu. Jajko wbijamy do osobnej małej salaterki. Przed włożeniem jajka do wrzącej wody, zamieszamy wodę, by jajko „zatańczyło”. Następnie wlewamy jajko do wrzątku i gotujemy przez około 1,5 minuty, aż białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne.
  4. Tost: Jajko podajemy na toście z podsmażonym boczkiem/szynką, cebulką. Polewamy sosem holenderskim, a następnie dekorujemy pomidorkami i szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Słowa kluczowe: jajka po benedyktyńsku przepisy, jaja poszetowe przepis, jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim, jajko benedykta, jaja benedykta, jajka po benedyktyńsku przepis, jajka po benedyktyńsku

Porady – Dodatkowe informacje

Według jednej z wersji historii, pomysłodawca potrawy był Lamuel Benedict, XIX-wieczny broker z Wall Street. Lamuel był człowiekiem miasta – bywającym w towarzystwie, zawsze nienagannie ubranym i czarującym damy swoim uśmiechem. Pewnego dnia 1894 r., zmęczony nocnymi degustacjami mocnych trunków, zaszedł do restauracji hotelu Waldorf (dopiero potem został przemianowany na Waldorf Astorię). Większość z nas miałaby pewnie w tej sytuacji ochotę co najwyżej na kawę i aspirynę. Jednak Lamuel zarządził, by przyniesiono mu tosty z masłem, plasterki szynki, jajka ugotowane w koszulkach oraz porcję sosu holenderskiego. Z tych składników skonstruował sycące danie, które zwróciło uwagę maitre d’hotel restauracji. A ten, po poddaniu potrawy drobnym modyfikacjom wprowadził je do oferty lokalu. Tak jajka, podawane na angielskich muffinach z bekonem i sosem holenderskim weszły do karty Waldorfa, zyskując sławę jako jajka po benedyktyńsku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajka nadziewane mięsem
Następny przepis: Jajka przepiórcze w sosie tatarskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode