Jajka nadziewane mięsem

Jajka nadziewane mięsem

Przepis na jajka nadziewane mięsem to idealna propozycja dla miłośników nietypowych dań. Ta wykwintna kombinacja smaków jest nie tylko smaczna, ale także atrakcyjna wizualnie. Wykorzystując proste składniki, jak jajka czy mięso mielone, możemy stworzyć przysmak, który zdobić będzie każde, nawet najbardziej eleganckie stoły. Jajka faszerowane mięsem mielonym to doskonały dodatek do sałatek, idealne na zimno do śniadania czy kolacji, ale także jako ciekawy element obiadu czy grilla. Prezentowany przepis to połączenie tradycji z nowatorstwem, które zadowoli każde podniebienie. Zachwyć swoich bliskich i przekonaj się, jak wspaniale smakują jajka nadziewane mięsem.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 10 dag gotowanego mięsa (cielęciny, wołowiny lub wieprzowiny)
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • kilka gałązek koperku lub natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Jajka nadziewane mięsem – jak zrobić?

  1. Jajka gotujemy na twardo. Studziemy, obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Wyjmujemy żółtka. Koperek lub natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
  2. Mięso i żółtka mielimy, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Białka napełniamy kopiasto masą. Układamy na półmisku, dekorujemy.

xxxx – dodatkowe informacje

Jajka nadziewane mięsem mielonym można ułożyć na półmisku i zalać tężejącą mięsną galaretą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajka marynowane w occie balsamicznym
Następny przepis: Jajka po benedyktyńsku (w koszulce z sosem holenderskim)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode