Jajka marynowane w occie balsamicznym

Jajka marynowane w occie balsamicznym

Zestaw składników, który prezentuję Państwu dzisiaj, przeznaczony jest do przygotowania przysmaku jakim są jajka marynowane w occie balsamicznym. To danie stanowi ciekawą odmianę znanych wszystkim jajek w occie. Jego wyjątkowy smak wynika z dodatku octu balsamicznego, który nadaje potrawie słodko-kwasowy smak i jednocześnie wzbogaca kolorystykę marynaty. Jajka marynowane w occie balsamicznym to danie, które z powodzeniem sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas świątecznych czy rodzinnych spotkań.

Składniki:

  • 8-10 ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek jaj
  • zalewa:
  • 1,5 szklanki wody (szklanka poj. 250 ml)
  • 0,25 szklanki czerwonego octu winnego
  • 0,5 szklanki octu balsamicznego
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • pół łyżeczki soli
  • przyprawy do słoika:
  • duża, czerwona cebula
  • 3 listki laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego

Jajka marynowane w occie balsamicznym – jak zrobić?

  1. Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Cebulę pokroić w piórka, włożyć do słoika wraz z jajkami, zielem, pozostałymi przyprawami.
  2. Zalać marynatą i odstawić na 5-7 dni do lodówki.
  3. Od czasu do czasu przemieszać zawartość słoika, by jajka równo się barwiły. Smacznego!

Jajka marynowane w occie balsamicznym – dodatkowe informacje

Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajka marynowane
Następny przepis: Jajka nadziewane mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode