Jajka marynowane w occie balsamicznym
Zestaw składników, który prezentuję Państwu dzisiaj, przeznaczony jest do przygotowania przysmaku jakim są jajka marynowane w occie balsamicznym. To danie stanowi ciekawą odmianę znanych wszystkim jajek w occie. Jego wyjątkowy smak wynika z dodatku octu balsamicznego, który nadaje potrawie słodko-kwasowy smak i jednocześnie wzbogaca kolorystykę marynaty. Jajka marynowane w occie balsamicznym to danie, które z powodzeniem sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas świątecznych czy rodzinnych spotkań.
admin
Składniki:
- 8-10 ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek jaj
- zalewa:
- 1,5 szklanki wody (szklanka poj. 250 ml)
- 0,25 szklanki czerwonego octu winnego
- 0,5 szklanki octu balsamicznego
- 3 łyżki cukru lub miodu
- pół łyżeczki soli
- przyprawy do słoika:
- duża, czerwona cebula
- 3 listki laurowe
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżeczki pieprzu kolorowego
Jajka marynowane w occie balsamicznym – jak zrobić?
- Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Cebulę pokroić w piórka, włożyć do słoika wraz z jajkami, zielem, pozostałymi przyprawami.
- Zalać marynatą i odstawić na 5-7 dni do lodówki.
- Od czasu do czasu przemieszać zawartość słoika, by jajka równo się barwiły. Smacznego!
Jajka marynowane w occie balsamicznym – dodatkowe informacje
Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu.