Jajka marynowane
Jajka marynowane są doskonałym dodatkiem do wielu potraw, na przykład do sałatek, kanapek czy nawet jako samodzielna przekąska. Jajka gotowane w occie, czyli tzw. jajka marynowane, to propozycja dla osób szukających nowych smaków. Użycie octu do gotowania jaj nadaje im wyjątkowego smaku i unikalnego aromatu. Marynowane jaja są nie tylko smaczne, ale także zdrowe, stanowią źródło białka i wielu potrzebnych organizmowi składników odżywczych. Znajdując się wśród przepisów na jajka marynowane, ten przepis na pewno Cię zaskoczy swoją prostotą i smakiem.
admin
Składniki:
- 32 jajka ugotowane na twardo
- 1 duża biała cebula
- Zalewa (na 4 słoiki o poj. 1 L):
- 8 niepełnych szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 8 łyżek cukru
- 3 łyżki soli
- 1/2 – 1 łyżeczka chilli
- Dodatkowo do każdego słoika (zestaw podstawowy):
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu kolorowego
- 1/3 łyżeczki kminku całego
- Warianty:
- po 1 dużej gałązce lubczyku do dwóch słoików
- po 4 małe gałązki mięty do dwóch słoików
Jajka marynowane – jak zrobić?
- Do każdego słoika załadować 8 obranych jajek. Cebulę pokroić w talarki i rozdzielić na 4 słoiki. Każdy słoik załadować również zestawem podstawowym i zieleniną wg dwóch wariantów.
- Składniki zalewy zagotować, lekko wystudzić i rozlać do słoików. Zakręcić. Całkowicie wystudzone słoiki przechowywać w lodówce. Jajka najlepiej smakują z pikantnymi sosami.
Jajka marynowane – dodatkowe informacje
Jajka marynowane przepisy, jajka marynowane przepis, jajka gotowane w occie, marynowane jaja, jaja marynowane
Jajka nadają się do spożycia już po 2 dniach. Jajka nadają się do przechowywania w lodówce przez 2 – 3 tygodnie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: jajka faszerowane z curry i pietruszką ozdobione różami z łososia
Następny przepis: Jajka marynowane w occie balsamicznym