Jajka marynowane

Jajka marynowane

Jajka marynowane są doskonałym dodatkiem do wielu potraw, na przykład do sałatek, kanapek czy nawet jako samodzielna przekąska. Jajka gotowane w occie, czyli tzw. jajka marynowane, to propozycja dla osób szukających nowych smaków. Użycie octu do gotowania jaj nadaje im wyjątkowego smaku i unikalnego aromatu. Marynowane jaja są nie tylko smaczne, ale także zdrowe, stanowią źródło białka i wielu potrzebnych organizmowi składników odżywczych. Znajdując się wśród przepisów na jajka marynowane, ten przepis na pewno Cię zaskoczy swoją prostotą i smakiem.

Składniki:

  • 32 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duża biała cebula
  • Zalewa (na 4 słoiki o poj. 1 L):
  • 8 niepełnych szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 8 łyżek cukru
  • 3 łyżki soli
  • 1/2 – 1 łyżeczka chilli
  • Dodatkowo do każdego słoika (zestaw podstawowy):
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu kolorowego
  • 1/3 łyżeczki kminku całego
  • Warianty:
  • po 1 dużej gałązce lubczyku do dwóch słoików
  • po 4 małe gałązki mięty do dwóch słoików

Jajka marynowane – jak zrobić?

  1. Do każdego słoika załadować 8 obranych jajek. Cebulę pokroić w talarki i rozdzielić na 4 słoiki. Każdy słoik załadować również zestawem podstawowym i zieleniną wg dwóch wariantów.
  2. Składniki zalewy zagotować, lekko wystudzić i rozlać do słoików. Zakręcić. Całkowicie wystudzone słoiki przechowywać w lodówce. Jajka najlepiej smakują z pikantnymi sosami.

Jajka marynowane – dodatkowe informacje

Jajka marynowane przepisy, jajka marynowane przepis, jajka gotowane w occie, marynowane jaja, jaja marynowane

Jajka nadają się do spożycia już po 2 dniach. Jajka nadają się do przechowywania w lodówce przez 2 – 3 tygodnie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: jajka faszerowane z curry i pietruszką ozdobione różami z łososia
Następny przepis: Jajka marynowane w occie balsamicznym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode