Jajka faszerowane pastą jajeczną

Jajka faszerowane pastą jajeczną

Faszerowane jajka to tradycyjny dodatek do wielu rodzinnych lunchów lub przyjęć. Dzięki temu przepisowi na jajka faszerowane pastą jajeczną, ten klasyczny przysmak nabiera zupełnie nowego wymiaru. Zapewne niejednokrotnie spotykaliście się z różnymi wersjami tego przepisu, ale teraz mamy zupełnie nową wersję do odkrycia. Ta wyjątkowa propozycja, stanowi wyjątkowy sposób podania jajek – faszerowane są one samym sobą, to znaczy pyszną pastą jajeczną. To elegancki, smakowity i łatwy sposób na zaserwowanie nieco innej wersji tradycyjnych faszerowanych jajek. Bez względu na okazję, te jajka z pewnością zaskoczą i zachwycą swoim nietypowym podaniem i doskonałym smakiem.

Składniki:

  • 12 jajek
  • żółtka
  • 15 dag szynki drobiowej
  • szczypioerk lub koperek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki majonezu

Jajka faszerowane pastą jajeczną – jak zrobić?

  1. Jajka włożyć do gotującej się wody i gotować przez 10 min. Zalać zimną wodą i poczekać aż się wystudzą. Obrać i przekroić na połowę. Delikatnie wyjąć żółtka. W misce rozgnieść żółtka, dodawać pokrojoną w drobną kostkę szynkę, szczypiorek, majonez (według uznania, chodzi o to by powstała jednolita masa), przyprawić. Nałożyć w środek białka można użyć do tego szprycy lub łyżeczki.

Jajka faszerowane pastą jajeczną – dodatkowe informacje

Jajka faszerowane jajkami nie można gotować zbyt długo, ponieważ zółtko może przybrać zielonkawy kolor i stanie się zbyt twarde.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajka faszerowane na ciepło
Następny przepis: Jajka faszerowane pastą z zielonego groszku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode