Jajecznica z cukinią

Jajecznica z cukinią

Zapraszamy do odkrycia prostego i zdrowego przepisu na jajecznicę z cukinią. Jest to doskonała propozycja na szybki, ale pełnowartościowy posiłek. Składniki, jakie będziesz potrzebować, to oczywiście jajka i cukinia. To połączenie stało się bardzo popularne ze względu na swoje korzyści zdrowotne i delikatny, ale satysfakcjonujący smak. Jajecznica z cukinią to alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy, która z pewnością przekona do siebie niejednego miłośnika zdrowego odżywiania. Zachęcamy do spróbowania!

Składniki:

  • 1 świeża cukinia
  • 1 cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 jajek
  • Kilka pomidorków koktajlowych do podania
  • Olej rzepakowy
  • Sól do smaku
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku

Jajecznica z cukinią – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w kostkę. Przysmażamy ją na oleju do momentu jak stanie się szklista. Między czasie cukinię oraz czerwoną paprykę kroimy w kostkę.

    przysmażanie cebuli
  2. Pokrojone warzywa dodajemy do gotowej cebuli. Warzywa doprawiamy do smaku i przysmażamy. Gdy cukinia zacznie mięknąć dodajemy natkę pietruszki.

    smażenie warzyw
  3. Jajka wybijamy do szklanki.

    przygotowanie jaj
  4. Gdy warzywa będą gotowe, czyli będą miały pożądaną przez nas miękkość (osobiście lubię gdy cukinia jest półtwarda) zalewamy je jajkami. Całość delikatnie mieszamy i podgrzewamy do momentu ścięcia się jajek.

    dodanie jajek do cukinii

    Gotową jajecznicę porcjujemy na talerze. Wierzch dekorujemy pomidorkami. Danie podajemy na ciepło.

Jajecznica z cukinią – dodatkowe informacje

Polecam także uatrakcyjnić ją dodatkiem kiełbasy czy filetu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajecznica z boczkiem i cebulą
Następny przepis: Jajecznica z lubczykiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode