Jajecznica z cukinią
Zapraszamy do odkrycia prostego i zdrowego przepisu na jajecznicę z cukinią. Jest to doskonała propozycja na szybki, ale pełnowartościowy posiłek. Składniki, jakie będziesz potrzebować, to oczywiście jajka i cukinia. To połączenie stało się bardzo popularne ze względu na swoje korzyści zdrowotne i delikatny, ale satysfakcjonujący smak. Jajecznica z cukinią to alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy, która z pewnością przekona do siebie niejednego miłośnika zdrowego odżywiania. Zachęcamy do spróbowania!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 świeża cukinia
- 1 cebula
- 1 mała czerwona papryka
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 5 jajek
- Kilka pomidorków koktajlowych do podania
- Olej rzepakowy
- Sól do smaku
- Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
Jajecznica z cukinią – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Cebulę kroimy w kostkę. Przysmażamy ją na oleju do momentu jak stanie się szklista. Między czasie cukinię oraz czerwoną paprykę kroimy w kostkę.
-
Pokrojone warzywa dodajemy do gotowej cebuli. Warzywa doprawiamy do smaku i przysmażamy. Gdy cukinia zacznie mięknąć dodajemy natkę pietruszki.
-
Jajka wybijamy do szklanki.
-
Gdy warzywa będą gotowe, czyli będą miały pożądaną przez nas miękkość (osobiście lubię gdy cukinia jest półtwarda) zalewamy je jajkami. Całość delikatnie mieszamy i podgrzewamy do momentu ścięcia się jajek.
Gotową jajecznicę porcjujemy na talerze. Wierzch dekorujemy pomidorkami. Danie podajemy na ciepło.
Jajecznica z cukinią – dodatkowe informacje
Polecam także uatrakcyjnić ją dodatkiem kiełbasy czy filetu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jajecznica z boczkiem i cebulą
Następny przepis: Jajecznica z lubczykiem