Jajecznica z boczkiem i cebulą
Każdy, kto uwielbia rozpoczynać dzień na słono, na pewno pokocha ten przepis na jajecznicę z boczkiem i cebulą. Jest to smakowita i sycąca propozycja, która idealnie sprawdzi się jako pełne energii śniadanie lub treściwy brunch. Niezwykle prosty w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle aromatyczny, stanowi idealne połączenie klasycznej jajecznicy ze chrupiącym boczkiem i delikatną cebulą. Ta wersja jajecznicy może być doskonałą propozycją dla wszystkich miłośników tej popularnej potrawy. Spróbuj i przekonaj się, jak smakuje jajecznica wzbogacona dodatkiem boczku i cebuli.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na dwie średnie porcje:
- 3 duże jajka kurze
- 1 mała cebula
- 4 długie plastry boczek (u mnie Duński)
- 1 mała łyżeczka masła
- sól morska, pieprz kolorowy wg. uznania
Jajecznica z boczkiem i cebulą – jak zrobić?
- Obraną cebulę i boczek kroimy w kostkę.
- Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy boczek wraz z cebulą. Dodajemy sól i pieprz. Mieszając smażymy do wytopienia się boczku.
- Jajka rozmącamy w kubku, po czym wlewamy na patelnię do boczku i cebuli.
- Całość smażymy mieszając do ścięcia się jaj. Smacznego 🙂
xxxx – dodatkowe informacje
(jeśli xxxx jest bardzo tłusty nie potrzeba dodawać masła)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: JAJECZNICA NA POMIDORZE
Następny przepis: Jajecznica z cukinią