Jajecznica na maślanym toście z oliwą truflową i natką pietruszki
Kto powiedział, że jajecznica musi być nudna? Przedstawiamy przepis, który na pewno sprawi, że zrewidujesz swoje dotychczasowe myśli na ten temat. Co powiesz na klasyczną jajecznicę podaną na chrupiącym, maślanym toście, z delikatnym smakiem oliwy truflowej? Oliwa truflowa to składnik, którego zastosowanie sprawia, że zwykłe danie staje się prawdziwą kulinarną przygodą. Na koniec posyp całość natką pietruszki, która doda danie lekkości i doskonale podkreśli smak trufli. Ta wersja jajecznicy na pewno doda uroku Twojemu śniadaniu. Spróbuj i przekonaj się sam!
admin
Składniki:
- 4 tosty z masłem pszennym
- 4-5 dużych wiejskich jaj
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka słodkiej śmietany 36%
- natka pietruszki
- kilka kropli oliwy truflowej
- sól morska świeżo mielona
- pieprz (opcjonalnie)
Jajecznica na maślanym toście z oliwą truflową i natką pietruszki – jak zrobić?
- Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę. W tym czasie w misce roztrzepujemy widelcem jajka ze śmietaną i solą oraz siekamy natkę pietruszki.
- Gdy cebulka zmięknie, dodajemy rozbełtane jajka i mieszamy.
- Opiekamy chleb.
- Na talerzach układamy po jednym kawałku chleba tostowego.
- Na każdą porcję nakładamy jajecznicę.
- Skrapiamy oliwą i posypujemy natką pietruszki.
- Na koniec całość przykrywamy chrupiącym tostem.
- Na talerzu, obok „bajecznej kanapki” stawiamy kilka kleksów z oliwy.
Smacznego.
Porady – dodatkowe informacje
Oliwa truflowa daje niezwykły aromat i może być doskonałym dodatkiem w jajecznicach. Polecam spróbować jej smaku na maślanym toście z posypaną natką pietruszki.