Jaja faszerowane grzybkami marynowanymi
Jaja faszerowane grzybkami marynowanymi to smakowity i estetyczny dodatek do wielu stołów. Ta klasyczna przekąska została udoskonalona o intensywny smak marynowanych grzybów, co nadaje jej unikalnego charakteru. Jest to idealna propozycja na rodzinny obiad, spotkanie ze znajomymi, czy jako element świątecznego menu. Wykorzystanie jaj jako głównego składnika zapewnia łatwo dostępność i uniwersalność dania, podczas gdy grzyby marynowane dodają zaskakującego twistu. To danie to absolutna gratka dla miłośników jajek i grzybów w jednym. Przepis jest prosty i szybki do wykonania, nie wymaga wielu skomplikowanych składników ani specjalistycznych umiejętności kulinarnych.
admin
Składniki:
- 5 jajek gotowanych na twardo
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 szklanki marynowanych grzybków (u mnie pieczarki)
- 5 małych pomidorków na kapelusze
- pieprz, sól
- sałata do dekoracji
Jak zrobić jaja faszerowane grzybkami marynowanymi?
- Jajka obrać, ściąć czubki tylko tyle żeby można było wydłubać żółtka.
- Grzyby drobno posiekać, dodać majonez i utarte żółtka. Doprawić, wymieszać i wypełnić białka.
- Pomidorki przeciąć i wyjąć nasionka.
- Jaja stawiamy na pokrojonej sałacie ścięciem do dołu i przykrywamy kapeluszem z pomidora.
Jaja faszerowane grzybkami marynowanymi – dodatkowe informacje
Kropki robimy z majonezu tuż przed podaniem