Herbata z korzennymi przyprawami

Herbata z korzennymi przyprawami

Herbata z korzennymi przyprawami to ciepły i aromatyczny napój, który doskonale sprawdzi się podczas zimnych, chłodnych dni. Idealna propozycja dla miłośników korzennych nut, którzy lubią eksperymentować z smakami. To kombinacja tradycyjnej herbaty z dodatkiem specjalnej przyprawy korzennej do herbaty. Przyprawa ta zawiera różne składniki, takie jak cynamon, goździki, kardamon i imbir, które dodają herbatę niepowtarzalny smak i aromat. Wypicie takiego napoju to nie tylko przyjemność, to również korzystne dla zdrowia, ponieważ zawarte w przyprawach składniki mają właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne.

Składniki:

  • torebka herbaty
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • kilka sztuk goździków
  • kawałek świeżego imbiru
  • pół cytryny
  • 1 mandarynka

Herbata z korzennymi przyprawami – jak zrobić?

  1. W szklance umieszczamy torebkę z herbatą, laskę cynamonu, anyż, goździki, obrany i pokrojony w plastry imbir. Zagotowujemy wodę, zalewamy zawartość szklanki i zostawiamy do zaparzenia. Dodajemy umyte i sparzone owoce pokrojone w grube plastry.
  2. Do herbaty możemy dodać alkohol i w zależności od własnych upodobań tuż przed wypiciem osłodzić niewielką ilością miodu.

Herbata z korzennymi przyprawami – dodatkowe informacje

Aby wzmocnić rozgrzewające działanie herbaty możemy dodać do niej nieco alkoholu, np. rumu


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Herbata korzenna
Następny przepis: Rozgrzewająca herbata z nalewką owocową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode