Herbata z korzennymi przyprawami
Herbata z korzennymi przyprawami to ciepły i aromatyczny napój, który doskonale sprawdzi się podczas zimnych, chłodnych dni. Idealna propozycja dla miłośników korzennych nut, którzy lubią eksperymentować z smakami. To kombinacja tradycyjnej herbaty z dodatkiem specjalnej przyprawy korzennej do herbaty. Przyprawa ta zawiera różne składniki, takie jak cynamon, goździki, kardamon i imbir, które dodają herbatę niepowtarzalny smak i aromat. Wypicie takiego napoju to nie tylko przyjemność, to również korzystne dla zdrowia, ponieważ zawarte w przyprawach składniki mają właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne.
Piotr Zieliński
Składniki:
- torebka herbaty
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- kilka sztuk goździków
- kawałek świeżego imbiru
- pół cytryny
- 1 mandarynka
Herbata z korzennymi przyprawami – jak zrobić?
- W szklance umieszczamy torebkę z herbatą, laskę cynamonu, anyż, goździki, obrany i pokrojony w plastry imbir. Zagotowujemy wodę, zalewamy zawartość szklanki i zostawiamy do zaparzenia. Dodajemy umyte i sparzone owoce pokrojone w grube plastry.
- Do herbaty możemy dodać alkohol i w zależności od własnych upodobań tuż przed wypiciem osłodzić niewielką ilością miodu.
Herbata z korzennymi przyprawami – dodatkowe informacje
Aby wzmocnić rozgrzewające działanie herbaty możemy dodać do niej nieco alkoholu, np. rumu
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Herbata korzenna
Następny przepis: Rozgrzewająca herbata z nalewką owocową