Herbata – fermentowane liście lipy
Ciesz się smakiem natury z unikalnym, domowym przepisem na herbatę z fermentowanych liści lipy. Ten proces fermentacji nadaje liściom lipy głęboki, złożony smak i aromat, który jest prawdziwą ucztą dla zmysłów. Ta herbata jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnej herbaty. Jest to niewątpliwie wyjątkowy sposób na doświadczenie smaku liści lipy i uwolnienie ich zdrowotnych korzyści. Przygotowanie herbaty z fermentowanych liści lipy to również doskonały sposób, aby dodać niewielkiego twistu do twojej codziennej rutyny picia herbaty. Ta herbata to prawdziwe wyrafinowanie i elegancja w każdym łyku.
admin
Składniki:
- Kwiaty lipy – dowolna ilość
Herbata – fermentowane liście lipy – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Liście lipy można zbierać od maja do przełomy sierpnia i września. Oczywiście, najlepsze są młode. Liście zbieramy rano (najlepiej, aby nie było bardzo gorąco, bo nie będą soczyste). Wybieramy liście ładne, nieuszkodzone. Nie myjemy ich, a jedynie przecieramy np. suchym ręcznikiem papierowym, aby je oczyścić. -
2.
Suszenie:
Liście tniemy drobniej i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni, przy uchylonych drzwiach przez 1 godzinę, potem dosuszamy jeszcze w temperaturze pokojowej. Susz stanie się ciemniejszy i straci zapach – nie martwcie się, po zaparzeniu znów go odzyska.Sucha fermentacja:
Herbatę przekładamy do suchego słoika lub pojemnika i tu zachodzi ostatni proces. Przed 1-3 miesięcy herbata nadal nabiera aromatu.
-
3.
Gotową herbatę z liści zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem przez 5 minut. Można spożywać ją na ciepło lub na zimno.Pomysł zaczerpnęłam z książki, którą bardzo polecam: Katarzyna Mikulska i Artur Bokła „Kawy i herbaty z łąk i lasów”
Herbata – dodatkowe informacje
Taką samą fermentację można przeprowadzić na innych liściach, np. na liściach malin czy jeżyn – warto spróbować i zaopatrzyć się na zimę w domowe, zdrowotne herbatki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Helzel czyli wiejska pasztetowa
Następny przepis: Herbata bawarka