Hawajskie naleśniki

Hawajskie naleśniki

„Hawajskie naleśniki” nie są typową potrawą, jaką moglibyśmy kojarzyć z tym tropikalnym rajem, ale ten przepis jest dowodem na to, że każde danie może zostać ożywione smakiem słonecznej wyspy. Te oryginalne naleśniki, wypełnione soczystym kurczakiem i słodkim ananasem, stanowią idealnie zbalansowane połączenie wyrazistych smaków, które przeniesie Cię prosto do serca Hawajów. Istnieje wiele spośród potraw hawajskich, które potrafią zachwycić, ale hawajskie naleśniki z kurczakiem i ananasem są prawdziwym kulinarnym odkryciem. Każdy kęs to intrygujące doświadczenie, które łączy w sobie nuty słodkie i pikantne.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • przyprawa uniwersalna
  • Zioła prowansalskie
  • Farsz:
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasów
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki majonezu
  • 20 dag żółtego sera
  • Przyprawa do kurczaka

Naleśniki hawajskie – jak zrobić?

  1. Mieszamy wszystkie składniki ciasta i smażymy naleśniki.
  2. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy i smażymy.
  3. farsz
    Do usmażonej piersi dodajemy kukurydzę, ananasa pokrojonego w drobną kostkę, majonez i mieszamy.
  4. farsz
    Farsz układamy na naleśniki, posypujemy odrobiną startego sera i zwijamy w rulonik.
  5. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy resztą sera.
  6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 150C – 10 min, aż ser stopnieje.
  7. Podajemy z sosem czosnkowym (przepis dodany wcześniej).

Hawajskie naleśniki – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś lubi duzą ilość sera, do zapiekania można go dodać każdą ilość.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: harissa...
Następny przepis: Helzel czyli wiejska pasztetowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode