Gulasz wieprzowy z warzywami
Gulasz wieprzowy z warzywami to wyjątkowo smakowita propozycja dla miłośników tradycyjnej kuchni. To sprawdzony przepis, który łączy w sobie esencję najbardziej charakterystycznych smaków stworzonych przez matkę naturę. Mięso wieprzowe jest esencjonalnym elementem tego dania, dodając mu głębokości i pełni smaku, który doskonale harmonizuje z różnorodnością warzyw. Podkreślają one nie tylko walory smakowe gulaszu, ale i dodają mu koloru, co czyni całe danie jeszcze bardziej apetycznym. Gulasz mięsny z warzywami to danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi mięsno-warzywnych kompozycji smakowych.
Składniki:
- 50-60 dag świeżej wieprzowej łopatki
- 1-2 marchewki
- kawałek korzenia selera
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- puszka kukurydzy
- puszka zielonego groszku
- strąk papryki czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki mąki
- olej do smażenia
- ok. 1l bulionu drobiowego (ja dodaję z kostki)
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- lubczyk (szczypta)
- gałka muszkatołowa
- papryka mielona (preferuję ostrą)
- natka pietruszki/szczypiorek do posypania
Gulasz wieprzowy z warzywami – jak zrobić?
- Na głębokiej patelni lub w brytfannie rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju.
- Łopatkę płuczemy, kroimy w kostkę, oprószamy dość obficie mąką, wrzucamy na rozgrzany olej i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i zasmażymy jeszcze chwilę z mięsem (ok. 5 min).
- Przygotowanym bulionem zalewamy smażące się mięso, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, gałkę. Całość przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Po ok. 15-20 min dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera, pora, paprykę i nadal dusimy.
- Gdy mięso i warzywa będą miękkie dodajemy odsączony groszek, kukurydzę, doprawiamy solą, pieprzem, opcjonalnie papryką, a tuż przed wyłączeniem ognia dodajemy przeciśnięty czosnek.
- Przed podaniem posypujemy zieleniną.
Gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem, warto też wypróbować z plackami ziemniaczanymi.
Słowa kluczowe: gulasz wieprzowy z warzywami przepis, gulasz z jarzynami, gulasz mięsny z warzywami, przepis na gulasz z warzywami, gulasz wieprzowy z warzywami, gulasz z warzywami
Gulasz wieprzowy z warzywami – dodatkowe informacje
Można także wykorzystać gotowe mieszanki mrożonych warzyw- należy je wówczas dodać pod koniec duszenia, by się nie rozgotowały.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz wieprzowy z papryką czerwoną i kluseczkami śląskimi
Następny przepis: Gulasz węgierski