Gulasz wieprzowy z warzywami

Gulasz wieprzowy z warzywami

Gulasz wieprzowy z warzywami to wyjątkowo smakowita propozycja dla miłośników tradycyjnej kuchni. To sprawdzony przepis, który łączy w sobie esencję najbardziej charakterystycznych smaków stworzonych przez matkę naturę. Mięso wieprzowe jest esencjonalnym elementem tego dania, dodając mu głębokości i pełni smaku, który doskonale harmonizuje z różnorodnością warzyw. Podkreślają one nie tylko walory smakowe gulaszu, ale i dodają mu koloru, co czyni całe danie jeszcze bardziej apetycznym. Gulasz mięsny z warzywami to danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi mięsno-warzywnych kompozycji smakowych.

Składniki:

  • 50-60 dag świeżej wieprzowej łopatki
  • 1-2 marchewki
  • kawałek korzenia selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • puszka kukurydzy
  • puszka zielonego groszku
  • strąk papryki czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • ok. 1l bulionu drobiowego (ja dodaję z kostki)
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • lubczyk (szczypta)
  • gałka muszkatołowa
  • papryka mielona (preferuję ostrą)
  • natka pietruszki/szczypiorek do posypania

Gulasz wieprzowy z warzywami – jak zrobić?

  1. Na głębokiej patelni lub w brytfannie rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju.
  2. Łopatkę płuczemy, kroimy w kostkę, oprószamy dość obficie mąką, wrzucamy na rozgrzany olej i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i zasmażymy jeszcze chwilę z mięsem (ok. 5 min).
  3. Przygotowanym bulionem zalewamy smażące się mięso, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, gałkę. Całość przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Po ok. 15-20 min dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera, pora, paprykę i nadal dusimy.
  4. Gdy mięso i warzywa będą miękkie dodajemy odsączony groszek, kukurydzę, doprawiamy solą, pieprzem, opcjonalnie papryką, a tuż przed wyłączeniem ognia dodajemy przeciśnięty czosnek.
  5. Przed podaniem posypujemy zieleniną.

Gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem, warto też wypróbować z plackami ziemniaczanymi.

Słowa kluczowe: gulasz wieprzowy z warzywami przepis, gulasz z jarzynami, gulasz mięsny z warzywami, przepis na gulasz z warzywami, gulasz wieprzowy z warzywami, gulasz z warzywami

Gulasz wieprzowy z warzywami – dodatkowe informacje

Można także wykorzystać gotowe mieszanki mrożonych warzyw- należy je wówczas dodać pod koniec duszenia, by się nie rozgotowały.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz wieprzowy z papryką czerwoną i kluseczkami śląskimi
Następny przepis: Gulasz węgierski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode