Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami
Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami to połączenie wyrazistych smaków, które idealnie nadaje się na domowe przyjęcia. To potrawa, która swoim głębokim, mięsnym smakiem i delikatnym akcentem suszonych grzybów zaskakuje każdego, kto ma okazję jej spróbować. Gulasz wieprzowy w sosie grzybowym jest jednym z przysmaków tradycyjnej kuchni polskiej i fantastycznym pomysłem na urozmaicenie codziennego menu. Gęste, aromatyczne i pełne charakteru danie, które przyprawione odpowiednimi przyprawami, staje się prawdziwym rarytasem. Istotne jest, aby do jego przygotowania użyć świeżego mięsa, najlepiej z beczkowego, co nada danie jeszcze bardziej wyrazisty smak.
Składniki:
- 700g mięsa wieprzowego,
- 40g suszonych grzybów,
- 1 duża cebula,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- 3 ziarna pieprzu,
- ½ łyżeczki majeranku,
- Około 3,5 szklanki wody,
- Szczypta ostrej papryki,
- Sól,
- Pieprz,
- 3 łyżeczki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami – jak zrobić?
- Grzyby płuczemy, następnie zalewamy wrzącą wodą i moczymy przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie kroimy je na mniejsze kawałki np. w paski, a wodę pozostawiamy.
- Mięso kroimy w kostkę.
- Obsmażamy je na rumiano z każdej strony na dużym ogniu i przekładamy do rondla. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i przekładamy ją do rondla.
- Dodajemy też grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Z patelni zeskrobujemy smaczki pozostałe po smażeniu mięsa i dodajemy do reszty składników. Całość zalewamy wodą z moczenia grzybów tak, aby przykryła wszystkie składniki cienką warstwą. Wodę tę można przelać przez sitko, aby do gulaszu nie dostał się ewentualnie piasek z suszonych grzybów.
- Dusimy wszystko razem pod przykryciem do miękkości mięsa, na wolnym ogniu, około 1,5-2h. W czasie duszenia podlewamy co jakiś czas gulasz wodą z moczenia grzybów, aby cały czas wszystkie składniki gulaszu były przykryte. Gdy ta woda się skończy to podlewamy zwykłym wrzątkiem. Pod koniec dodajemy majeranek, ostrą paprykę i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozrabiamy z kilkoma łyżkami zimnej wody, wlewamy do rondla i mieszamy, gulasz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty lub ogórkiem. Można go też podawać z ziemniakami.
Życzę smacznego 🙂
Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami – dodatkowe informacje
Zamiast szynki można użyć łopatki lub karkówki. Wybrałam szynkę, bo to chude mięso wieprzowe.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną
Następny przepis: Gulasz wieprzowy z papryką czerwoną i kluseczkami śląskimi