Gulasz wieprzowy z pieczarkami i marchewką
Gulasz wieprzowy z pieczarkami i marchewką to danie, które charakteryzuje się niezwykłą pełnią smaku, aromatu i kolorów. Zainspirowany tradycyjną kuchnią domową, tworzy idealną kompozycję soczystych kawałków wieprzowiny z szynki wzbogaconych o delikatność pieczarek oraz słodkość marchewki. Ta symfonia smaków zestawiona jest w harmonijnej równowadze. Gulasz jak ów jest idealnym daniem na rodzinne obiady, ale także na bardziej eleganckie uroczystości. Dodatkowo jest bardzo sycącym i pożywnym daniem, którego przyrządzenie nie wymaga znanych umiejętności kulinarnych ani skomplikowanych składników. Bez wątpienia to propozycja dla wszystkich miłośników tradycyjnej, polskiej kuchni.
Składniki:
- 80 dag szynki wieprzowej
- 20 dag małych pieczarek
- 3 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
- 1/2 kostki pieczeniowej
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- słodka papryka
- szczypta cukru
- łyżeczka mąki
- oregano
- majeranek
- sól i pieprz
- łyżka masła
- łyżka smalcu
- olej
Gulasz wieprzowy z pieczarkami i marchewką – jak zrobić?
- Do garnka wlewamy 3 szklanki wody i rozpuszczamy w niej kostkę pieczeniową, dodajemy listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę, następnie partiami podsmażamy na złoto, na patelni z olejem. Smażąc, obracamy każdy kawałek, by był równomiernie przysmażony z każdej strony. Po usmażeniu każdej partii, przekładamy mięso do garnka z bulionem.
- Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy szczyptę cukru, soli i smażymy na złoto. Usmażoną cebulę przekładamy do garnka z mięsem.
- Kolejno smażymy marchewkę pokrojoną w plasterki. Marchewkę przyprószamy łyżką mąki, dodajemy czosnek pokrojony w drobną kosteczkę i mieszamy, aż warzywa będą oblepione mąką. Podlewamy wodą, dokładnie mieszamy do dna i wlewamy do garnka z mięsem.
- Do mięsa wlewamy wino, dodajemy jeszcze kilka gałązek tymianku, szczyptę oregano, majeranku i całość dusimy około godziny.
- Po tym czasie myjemy i odcedzamy pieczarki. Te większe kroimy na pół, mniejsze pozostawiamy w całości. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i (również partiami) wrzucamy pieczarki. Każdą partię grzybów przyprawiamy pieprzem i podsmażamy na złoto. Oczywiście podczas smażenia (tak, jak mięso) odwracamy pieczarki, żeby równo przysmażyły się z każdej strony.
- Przesmażone pieczarki dodajemy do mięsa i nadal dusimy, co jakiś czas mieszając, żeby gulasz nie przywarł do garnka.
- Gdy mięso będzie już prawie miękkie, na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu i dodajemy 2 łyżki słodkiej papryki. Mieszamy, aż lekko zbrązowieje i wlewamy do naszego gulaszu.
- Gotowy gulasz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kaszą, ziemniakami lub chlebem. Dodatkowo talerz można okrasić kiszonym ogórkiem.
Smacznego 🙂
Gulasz wieprzowy z pieczarkami i marchewką – dodatkowe informacje
Aby mięsko było kruche, trzeba bardzo starannie je obsmażyć, z każdej ze stron, żeby zamknąć mięso. Sekretem każdego gulaszu jest również dodanie papryki zasmażanej na smalcu.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz wieprzowy z papryką czerwoną i kluseczkami śląskimi
Następny przepis: Gulasz węgierski