Gulasz wieprzowy z pieczarkami i marchewką

Gulasz wieprzowy z pieczarkami i marchewką

Gulasz wieprzowy z pieczarkami i marchewką to danie, które charakteryzuje się niezwykłą pełnią smaku, aromatu i kolorów. Zainspirowany tradycyjną kuchnią domową, tworzy idealną kompozycję soczystych kawałków wieprzowiny z szynki wzbogaconych o delikatność pieczarek oraz słodkość marchewki. Ta symfonia smaków zestawiona jest w harmonijnej równowadze. Gulasz jak ów jest idealnym daniem na rodzinne obiady, ale także na bardziej eleganckie uroczystości. Dodatkowo jest bardzo sycącym i pożywnym daniem, którego przyrządzenie nie wymaga znanych umiejętności kulinarnych ani skomplikowanych składników. Bez wątpienia to propozycja dla wszystkich miłośników tradycyjnej, polskiej kuchni.

Składniki:

  • 80 dag szynki wieprzowej
  • 20 dag małych pieczarek
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
  • 1/2 kostki pieczeniowej
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • słodka papryka
  • szczypta cukru
  • łyżeczka mąki
  • oregano
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • łyżka masła
  • łyżka smalcu
  • olej

Gulasz wieprzowy z pieczarkami i marchewką – jak zrobić?

  1. Do garnka wlewamy 3 szklanki wody i rozpuszczamy w niej kostkę pieczeniową, dodajemy listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę, następnie partiami podsmażamy na złoto, na patelni z olejem. Smażąc, obracamy każdy kawałek, by był równomiernie przysmażony z każdej strony. Po usmażeniu każdej partii, przekładamy mięso do garnka z bulionem.
  2. Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy szczyptę cukru, soli i smażymy na złoto. Usmażoną cebulę przekładamy do garnka z mięsem.
  3. Kolejno smażymy marchewkę pokrojoną w plasterki. Marchewkę przyprószamy łyżką mąki, dodajemy czosnek pokrojony w drobną kosteczkę i mieszamy, aż warzywa będą oblepione mąką. Podlewamy wodą, dokładnie mieszamy do dna i wlewamy do garnka z mięsem.
  4. Do mięsa wlewamy wino, dodajemy jeszcze kilka gałązek tymianku, szczyptę oregano, majeranku i całość dusimy około godziny.
  5. Po tym czasie myjemy i odcedzamy pieczarki. Te większe kroimy na pół, mniejsze pozostawiamy w całości. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i (również partiami) wrzucamy pieczarki. Każdą partię grzybów przyprawiamy pieprzem i podsmażamy na złoto. Oczywiście podczas smażenia (tak, jak mięso) odwracamy pieczarki, żeby równo przysmażyły się z każdej strony.
  6. Przesmażone pieczarki dodajemy do mięsa i nadal dusimy, co jakiś czas mieszając, żeby gulasz nie przywarł do garnka.
  7. Gdy mięso będzie już prawie miękkie, na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu i dodajemy 2 łyżki słodkiej papryki. Mieszamy, aż lekko zbrązowieje i wlewamy do naszego gulaszu.
  8. Gotowy gulasz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kaszą, ziemniakami lub chlebem. Dodatkowo talerz można okrasić kiszonym ogórkiem.

Smacznego 🙂

Gulasz wieprzowy z pieczarkami i marchewką – dodatkowe informacje

Aby mięsko było kruche, trzeba bardzo starannie je obsmażyć, z każdej ze stron, żeby zamknąć mięso. Sekretem każdego gulaszu jest również dodanie papryki zasmażanej na smalcu.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz wieprzowy z papryką czerwoną i kluseczkami śląskimi
Następny przepis: Gulasz węgierski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode