Gulasz wieprzowy z papryką czerwoną i kluseczkami śląskimi
Chcecie spróbować prawdziwie solidnego, tradycyjnego dania, które nie tylko zapewni Wam sytość, ale także rozgrzeje do cna? Gulasz wieprzowy z papryką czerwoną i kluseczkami śląskimi może okazać się strzałem w dziesiątkę. To smakowite połączenie delikatnej wieprzowiny, słodkiej papryki i miękkich kluseczek, które idealnie komponują się z sosem gulaszowym. Nic tak nie przypomni domowego ciepła jak właśnie ta propozycja. Gulasz z kluseczkami to symbol kuchni śląskiej, który zasługuje na tymczasowe odejście od diety. Przygotujcie się na prawdziwe uczta dla podniebienia. Idealne dla tych, którzy cenią prostotę i satysfakcję jaką daje smakowite jedzenie.
Składniki:
- Składniki na kluski śląskie według przepisu jak na kluski śląskie ze śliwkami – to ciasto (bez śliwek)
- Składniki gulaszu
- 1kg łopatki wieprzowej bez kości
- 2-3 cebule
- 1-2 papryki czerwone
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 2 liście laurowe
- 5-6 kulek angielskiego ziela
- mąka, sól, pieprz, chilli, olej
Gulasz wieprzowy z papryką czerwoną i kluseczkami śląskimi – jak zrobić?
- Mieso wieprzowe pokroic w kawalki, jak na gulasz. Posypać solą, pieprzem i chili. Wymieszać.
- Opanierować dokładnie każdy kawałek w mące i obsmażyć na gorącym oleju na złoty kolor.
- Cebulę i paprykę oczyścić, a następnie pokroić. Cebulę w kostkę, paprykę w paseczki. Dodać koncentrat pomidorowy.
- Podsmażyć na rozgrzanym oleju, aż warzywa zmiękna.
- Przygotować masę ziemniaczaną i ulepić kluseczki.
- Ugotować kluseczki w osolonej wodzie.
- Mięso podlać wodą, dodać paprykę z cebulką, angielskie ziele i liście laurowe. Dusić do miękkości. W razie potrzeby zagęścić jeszcze wodą z mąką.
- Wsypać kluseczki śląskie. Gulasz ma być bardzo pikantny, doprawić w razie potrzeby.
- Danie gotowe. Życzę smacznego!
Gulasz wieprzowy z papryką czerwoną i kluseczkami śląskimi – dodatkowe informacje
Jak ktos woli kwasniejszy smak to moze do gulaszu dodac 1-2 potarte na grubych oczkach ogorki kiszone lub uzyc zamiast czerwonej papryki konserwowej (wtedy jej nie przesmazamy)
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami
Następny przepis: Gulasz wieprzowy z pieczarkami i marchewką