Gulasz wieprzowy z papryką czerwoną i kluseczkami śląskimi

Gulasz wieprzowy z papryką czerwoną i kluseczkami śląskimi

Chcecie spróbować prawdziwie solidnego, tradycyjnego dania, które nie tylko zapewni Wam sytość, ale także rozgrzeje do cna? Gulasz wieprzowy z papryką czerwoną i kluseczkami śląskimi może okazać się strzałem w dziesiątkę. To smakowite połączenie delikatnej wieprzowiny, słodkiej papryki i miękkich kluseczek, które idealnie komponują się z sosem gulaszowym. Nic tak nie przypomni domowego ciepła jak właśnie ta propozycja. Gulasz z kluseczkami to symbol kuchni śląskiej, który zasługuje na tymczasowe odejście od diety. Przygotujcie się na prawdziwe uczta dla podniebienia. Idealne dla tych, którzy cenią prostotę i satysfakcję jaką daje smakowite jedzenie.

Składniki:

  • Składniki na kluski śląskie według przepisu jak na kluski śląskie ze śliwkami – to ciasto (bez śliwek)
  • Składniki gulaszu
  • 1kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 2-3 cebule
  • 1-2 papryki czerwone
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 kulek angielskiego ziela
  • mąka, sól, pieprz, chilli, olej

Gulasz wieprzowy z papryką czerwoną i kluseczkami śląskimi – jak zrobić?

  1. Mieso wieprzowe pokroic w kawalki, jak na gulasz. Posypać solą, pieprzem i chili. Wymieszać.
  2. Opanierować dokładnie każdy kawałek w mące i obsmażyć na gorącym oleju na złoty kolor.
  3. Cebulę i paprykę oczyścić, a następnie pokroić. Cebulę w kostkę, paprykę w paseczki. Dodać koncentrat pomidorowy.
  4. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, aż warzywa zmiękna.
  5. Przygotować masę ziemniaczaną i ulepić kluseczki.
  6. Ugotować kluseczki w osolonej wodzie.
  7. Mięso podlać wodą, dodać paprykę z cebulką, angielskie ziele i liście laurowe. Dusić do miękkości. W razie potrzeby zagęścić jeszcze wodą z mąką.
  8. Wsypać kluseczki śląskie. Gulasz ma być bardzo pikantny, doprawić w razie potrzeby.
  9. Danie gotowe. Życzę smacznego!

Gulasz wieprzowy z papryką czerwoną i kluseczkami śląskimi – dodatkowe informacje

Jak ktos woli kwasniejszy smak to moze do gulaszu dodac 1-2 potarte na grubych oczkach ogorki kiszone lub uzyc zamiast czerwonej papryki konserwowej (wtedy jej nie przesmazamy)

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami
Następny przepis: Gulasz wieprzowy z pieczarkami i marchewką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode