Gulasz wieprzowy z kluskami śląskimi
Gulasz wołowy z kluskami śląskimi to tradycyjny polski przepis, który łączy w sobie bogactwo smaków najlepszych elementów kuchni naszego kraju. Gulasz, duszony powoli w soczystych warzywach i przyprawach, jest esencją komfortowego, domowego gotowania. Natomiast kluski śląskie, delikatne i sprężyste, są doskonałą bazą, która doskonale komponuje się z intensywnym smakiem gulaszu. Ten obiad jest jednym z tych prostych, klasycznych dań, które rozgrzewają ciało i duszę. Luksus w prostocie, składnikach wysokiej jakości, a przede wszystkim – niezapomnianym smaku. Przygotuj swój gulasz i kluski zgodnie z tym przepisem, a zrozumiesz, dlaczego jest to jeden z ulubionych obiadów Polaków.
Składniki:
- 1 kilogram mięsa wieprzowego (na przykład z łopatki, szynki)
- 1 cebula
- sól, pieprz ziołowy, przyprawa do mięsa wieprzowego
- mąka (1-2 łyżki)
- śmietana słodka (2 łyżki)
Gulasz wieprzowy z kluskami śląskimi – jak zrobić?
- Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.
- Mięso pokroić na większe kawałki, dodać do cebuli, smażyć pod przykryciem, uważając aby się nie przypaliło. Mięso smażyć aż będzie miało lekko brązowy kolor, dolać gorącej gotowanej wody, dusić pod przykryciem ok.15-20 min.
- Po tym czasie przyprawić, doprawić mąką rozrobioną z wodą a na końcu dodać śmietanę zahartowaną w odrobinie gorącego sosu. Zagotować.
Gulasz wieprzowy z kluskami śląskimi – dodatkowe informacje
– można użyć dowolnych ulubionych potraw
– im dłużej będziemy podsmażać mięso, tym ciemniejszy wyjdzie sos
– aby mięso było miękkie i kruche należy podlewać gorącą wodą
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną
Następny przepis: Gulasz wieprzowy z papryką czerwoną i kluseczkami śląskimi