GULASZ MIĘSNO GRZYBOWY

GULASZ MIĘSNO GRZYBOWY

To jest przepis na niesamowicie aromatyczny i pełen smaku gulasz mięsno-grzybowy. Głównymi składnikami są mięso, najlepiej wołowe, oraz różnego typu grzyby, które nadają mu wyjątkowego, leśnego charakteru. Wszystko łączy się razem za pomocą sosu mięsno-grzybowego, który stanowi kluczowy element całego dania. Przygotowanie tej potrawy może wymagać nieco czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy tego wart jest. Gulasz mięsno-grzybowy idealnie sprawdzi się jako główne danie podczas rodzinnych obiadów lub większych spotkań. Smakuje doskonale na gorąco, podany np. z ziemniakami, czy też makaronem.

Składniki:

  • 70 dag łopatki wieprzowej
  • 1 kg grzybów leśnych mieszanych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 2 lity bulionu warzywnego
  • 8 łyżek keczupu
  • 4 łyżki śmietany

Gulasz mięsno grzybowy – jak zrobić?

  1. Grzyby odgotowujemy ok 10 minut w osolonej wodzie. Grzyby odsączamy, podsmażamy na oleju. Kiedy grzybki zaczną się przyrumienić, wkrajamyw do drobnej kostki jedną cebulę. Podsmażamy razem z grzybkami, aż cebulka się zrumieni. Odstawiamy.
  2. Łopatkę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Kiedy mięsko się zarumieni, przekładamy je do garnuszka, dolewamy bulion, dodajemy grzyby z cebulką. Wkrajamy w kosteczkę pietruszkę, marchewkę, 1 cebulę w kosteczkę i dodajemy keczup. Gotujemy ok. 40 minut.
    Po tym czasie śmietanę hartujemy odrobiną wywaru z gulaszu, po czym dodajemy śmietanę do gulaszu i mieszamy, ale już nie gotujemy.

Sos mięsno grzybowy

Porady – GULASZ MIĘSNO GRZYBOWY – dodatkowe informacje

Z mrożonych grzybków sos mięsno grzybowy do przygotowania cały rok


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz do słoika
Następny przepis: Gulasz mięsny a la strogonow podany w garnku z ciastka kruchego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode