Gulasz do słoika
Gulasz do słoika to doskonała propozycja dla miłośników aromatycznych, domowych dań, które można przygotować na zapas. W smaku nie ustępuje tradycyjnemu gulaszowi, a dodatkową zaletą jest możliwość długotrwałego przechowywania. Pomysł na gulasz w słoikach to nie tylko doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych składników, ale też gwarancja posiłku na każdą sytuację. Przyda się podczas spontanicznych wizyt, rodzinnych obiadów czy nawet podczas wyprawy na camping, nie wymagając długiego gotowania. Wypróbujcie wekowanie gulaszu i cieszcie się smakiem domowej potrawy przez cały rok!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram łopatki wieprzowej
- 2 duże cebule
- mąka do oprószenia
- sól
- majeranek
- owoce jałowca
- papryka słodka
- chilli
- olej do smażenia
Gulasz do słoika – jak zrobić?
- Mięso kroimy w kostkę.
- Obtaczamy w mące i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
- Jak mięso będzie lekko zrumienione dodajemy pokrojoną w „piórka” cebulę. Mieszamy i smażymy na minimalnym ogniu podlewając wodą.
- Owoce jałowca z majerankiem ucieramy w moździerzu i dokładamy do gulaszu. Dodajemy 1,5 łyżki papryki słodkiej i 1/2 łyżeczki chilli. Doprawiamy solą. Gotujemy na min. ogniu aż mięso będzie miękkie mieszając od czasu do czasu.
- Gotowy gulasz kładziemy do słoiczków i pasteryzujemy około 2 godziny. Po pasteryzacji wykładamy słoiczki dnem do góry pozostawiając do ostygnięcia.
Gulasz do słoika – dodatkowe informacje
Możemy również stosować go do obiadu