Gulasz angielski w galaretce
Gulasz angielski w galaretce to wyjątkowy przepis, który miłośnicy mięsnych przekąsek pokochają. To tradycyjne brytyjskie danie, które z powodzeniem można podać na zimno jako domowy, mięsny smakołyk. Gulasz to nic innego jak kawałki mięsa duszone w aromatycznym sosie, jednak wyjątkowość tego przepisu kryje się w galaretce, która tworzy smaczną otoczkę i konsumpcja gulaszu nabiera nowego, świeżego wymiaru. Gulasz angielski w galaretce doskonale sprawdzi się zarówno na codziennym stole, jak i podczas rodzinnych spotkań czy uroczystych przyjęć.
admin
Składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 2-3 łyżki żelatyny
- sól peklowa wg opisu
- czosnek do smaku
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- sól ziołowa do smaku
- 1-2 łyżki otartego majeranku
- przyprawa w płynie
- 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
- Smalec wieprzowy ze skwarkami
- 500 ml zimnej wody
Gulasz angielski w galaretce – jak zrobić?
- Mięso zapeklować przez 2-3 doby (wg opisu na opakowaniu), odcedzić, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać sól i płynną przyprawę do potraw. Dosypać suche przyprawy i majeranek. Po dokładnym wymieszaniu mięsa z przyprawami dosypać żelatynę. Całość zalać chłodną wodą i ponownie wymieszać do momentu, aż mięso wchłonie całą wodę. Mięsem napełnić słoiczki maksymalnie do 3/4 pojemności. Na wierzch wylać po 2-3 łyżki smalcu.
- Pasteryzować 2 razy po 2,5 godziny, w odstępie 24 godzin – w piekarniku nagrzanym do 130*C z termoobiegiem.
Gulasz angielski w galaretce – dodatkowe informacje
Do dłuższego przechowywania poza lodówką warto przeprowadzić potrójne pasteryzowanie w odstępach dobowych.