Gulasz angielski w galaretce

Gulasz angielski w galaretce

Gulasz angielski w galaretce to wyjątkowy przepis, który miłośnicy mięsnych przekąsek pokochają. To tradycyjne brytyjskie danie, które z powodzeniem można podać na zimno jako domowy, mięsny smakołyk. Gulasz to nic innego jak kawałki mięsa duszone w aromatycznym sosie, jednak wyjątkowość tego przepisu kryje się w galaretce, która tworzy smaczną otoczkę i konsumpcja gulaszu nabiera nowego, świeżego wymiaru. Gulasz angielski w galaretce doskonale sprawdzi się zarówno na codziennym stole, jak i podczas rodzinnych spotkań czy uroczystych przyjęć.

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 2-3 łyżki żelatyny
  • sól peklowa wg opisu
  • czosnek do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • sól ziołowa do smaku
  • 1-2 łyżki otartego majeranku
  • przyprawa w płynie
  • 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
  • Smalec wieprzowy ze skwarkami
  • 500 ml zimnej wody

Gulasz angielski w galaretce – jak zrobić?

  1. Mięso zapeklować przez 2-3 doby (wg opisu na opakowaniu), odcedzić, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać sól i płynną przyprawę do potraw. Dosypać suche przyprawy i majeranek. Po dokładnym wymieszaniu mięsa z przyprawami dosypać żelatynę. Całość zalać chłodną wodą i ponownie wymieszać do momentu, aż mięso wchłonie całą wodę. Mięsem napełnić słoiczki maksymalnie do 3/4 pojemności. Na wierzch wylać po 2-3 łyżki smalcu.
  2. Pasteryzować 2 razy po 2,5 godziny, w odstępie 24 godzin – w piekarniku nagrzanym do 130*C z termoobiegiem.
    1. Gulasz angielski w galaretce – dodatkowe informacje

      Do dłuższego przechowywania poza lodówką warto przeprowadzić potrójne pasteryzowanie w odstępach dobowych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grzyby w soli
Następny przepis: Gulasz cebulowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode