Grzyby w soli

Grzyby w soli

Przepis na grzyby w soli to doskonały sposób na kreatywne wykorzystanie darów jesieni. Ten tradycyjny sposób konserwacji grzybów pozwala przetrwać zimę mając w spiżarni słoik prawdziwego leśnego bogactwa. Solenie to metoda, która pozwala zachować maksimum smaku i aromatu. Ten przepis to doskonała propozycja dla tych, którzy kochają smak leśnych grzybów przez cały rok, a doświadczenie zdobyte podczas grzybobrania chcą przełożyć na coś więcej niż jednorazowy obiad. Grzyby w soli to także idealny pomysł na prezent dla najbliższych lub dodatek do różnych potraw. Bez wątpienia solenie grzybów jest warte wypróbowania.

Składniki:

  • świeże maślaki (ilość odpowiadająca największemu garnkowi)
  • ok. 3 łyżek oleju
  • sól do smaku
  • woda

Grzyby w soli – jak zrobić?

  1. Grzyby w soli-czyszczenieGrzyby oczyścić i sparzyć-odcedzić, (wywar zlać do oddzielnego naczynia, będzie baza do sosu, zupy itp.)
  2. Grzyby w soli-wkładanie do słoikówOdcedzone grzyby posolić do smaku i wlać olej. Włożyć do słoików.
  3. Grzyby w soli-pasteryzowaniePasteryzować, od zagotowania ok. 30 minut.

Grzyby w soli – dodatkowe informacje

Z wywaru od gotowania grzybów przyrządzam zupę. Z grzybów szybko można zrobić sos, dodać do bigosu, kapusty z grzybami, zrobić farsz do pierogów/uszek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grzyby w pomidorach z cebulą
Następny przepis: Gulasz angielski w galaretce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode