Grzyby w soli
Przepis na grzyby w soli to doskonały sposób na kreatywne wykorzystanie darów jesieni. Ten tradycyjny sposób konserwacji grzybów pozwala przetrwać zimę mając w spiżarni słoik prawdziwego leśnego bogactwa. Solenie to metoda, która pozwala zachować maksimum smaku i aromatu. Ten przepis to doskonała propozycja dla tych, którzy kochają smak leśnych grzybów przez cały rok, a doświadczenie zdobyte podczas grzybobrania chcą przełożyć na coś więcej niż jednorazowy obiad. Grzyby w soli to także idealny pomysł na prezent dla najbliższych lub dodatek do różnych potraw. Bez wątpienia solenie grzybów jest warte wypróbowania.
admin
Składniki:
- świeże maślaki (ilość odpowiadająca największemu garnkowi)
- ok. 3 łyżek oleju
- sól do smaku
- woda
Grzyby w soli – jak zrobić?
- Grzyby oczyścić i sparzyć-odcedzić, (wywar zlać do oddzielnego naczynia, będzie baza do sosu, zupy itp.)
- Odcedzone grzyby posolić do smaku i wlać olej. Włożyć do słoików.
- Pasteryzować, od zagotowania ok. 30 minut.
Grzyby w soli – dodatkowe informacje
Z wywaru od gotowania grzybów przyrządzam zupę. Z grzybów szybko można zrobić sos, dodać do bigosu, kapusty z grzybami, zrobić farsz do pierogów/uszek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grzyby w pomidorach z cebulą
Następny przepis: Gulasz angielski w galaretce