Grzyby w pomidorach z cebulą
Zachęcamy do odkrycia smaku grzybów w nieco innej odsłonie. Grzyby w pomidorach z cebulą to przepis, który zadowoli miłośników tradycyjnej kuchni. Tę wyjątkową potrawę warto przyrządzić, zwłaszcza gdy pod ręką mamy świeże, sezonowe grzyby. Grzybki w pomidorach to ciekawa propozycja na przekąskę czy dodatek do mięs. Wykorzystanie pomidorów dodaje grzybom nieco kwasowości, natomiast cebula – słodkości. To, co sprawia, że ten przepis jest wyjątkowy, to niesamowita kompozycja smaków zapewniona przez grzyby marynowane w pomidorach. Spróbujcie sami, to danie szybko zyska wasze uznanie!
admin
Składniki:
- 1 kg różnych grzybów
- ½ kg cebuli
- 2 łyżeczki soli
- 2 duże łyżki cukru
- ½ szklanki oliwy
- ¼ szklanki octu 10%
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- Ziele angielskie, pieprz, liść laurowy (pokruszony)
Grzyby w pomidorach z cebulą – jak zrobić?
- Wykonanie:
Grzyby (do pieczarek w czasie gotowania dodać szczyptę kwasku cytrynowego, by nie ciemniały)gotować około 30 minut, odcedzić, wystudzić. Grzyby pokroić drobno lub przepuścić przez maszynkę z sitkiem o dużych otworach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie – około 10 minut. Dodać grzyby i wszystkie składniki i całość dusić około 10 minut – ciągle mieszając. Gorące wkładać do słoików, odwrócić do góry dnem, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
xxxx – dodatkowe informacje
1. do grzybków można dodać zamiast koncentratu pomidorowego świeże pomidory
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grzyby w marynacie z octu jabłkowego
Następny przepis: Guacamole - pasta z awokado