Grzyby w pomidorach z cebulą

Grzyby w pomidorach z cebulą

Zachęcamy do odkrycia smaku grzybów w nieco innej odsłonie. Grzyby w pomidorach z cebulą to przepis, który zadowoli miłośników tradycyjnej kuchni. Tę wyjątkową potrawę warto przyrządzić, zwłaszcza gdy pod ręką mamy świeże, sezonowe grzyby. Grzybki w pomidorach to ciekawa propozycja na przekąskę czy dodatek do mięs. Wykorzystanie pomidorów dodaje grzybom nieco kwasowości, natomiast cebula – słodkości. To, co sprawia, że ten przepis jest wyjątkowy, to niesamowita kompozycja smaków zapewniona przez grzyby marynowane w pomidorach. Spróbujcie sami, to danie szybko zyska wasze uznanie!

Składniki:

  • 1 kg różnych grzybów
  • ½ kg cebuli
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 duże łyżki cukru
  • ½ szklanki oliwy
  • ¼ szklanki octu 10%
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Ziele angielskie, pieprz, liść laurowy (pokruszony)

Grzyby w pomidorach z cebulą – jak zrobić?

  1. Wykonanie:
    Grzyby (do pieczarek w czasie gotowania dodać szczyptę kwasku cytrynowego, by nie ciemniały)gotować około 30 minut, odcedzić, wystudzić. Grzyby pokroić drobno lub przepuścić przez maszynkę z sitkiem o dużych otworach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie – około 10 minut. Dodać grzyby i wszystkie składniki i całość dusić około 10 minut – ciągle mieszając. Gorące wkładać do słoików, odwrócić do góry dnem, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

xxxx – dodatkowe informacje

1. do grzybków można dodać zamiast koncentratu pomidorowego świeże pomidory


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grzyby w marynacie z octu jabłkowego
Następny przepis: Guacamole - pasta z awokado

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode