Grzyby w marynacie z octu jabłkowego
Kiedy nadchodzi sezon grzybowy, wiele osób zdobywa je w nadmiarze, pytając się, co z nimi zrobić. Wypróbuj coś innego i skosztuj grzybowych przysmaków z marynatą w naszym przepisie na grzyby w marynacie z octu jabłkowego. Ta prosta i smaczna potrawa wykorzystuje podgrzybki bagniaki, które są znane ze swojego mięsistego smaku i tekstury. Marynowane w occie jabłkowym, pomagają one ujawnić niepowtarzalne smaki. Ta metoda konserwacji zapewnia, że możesz cieszyć się smakiem grzybów przez cały rok. Przygotuj się na kuszące aromaty i bogate smaki grzybów bagniaków w occie jabłkowym.
admin
Składniki:
- 60-70 dag grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, maślaki pstre zwane bagniakami)
- sól
- marynata:
- 2/3 szklanki octu jabłkowego (5%)
- 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki syropu z agawy
- 1 płaska łyżeczka soli
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 12 ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
Grzyby w marynacie z octu jabłkowego – jak zrobić?
- Grzyby czyścimy, myjemy, wrzucamy na osolony wrzątek, chwilkę gotujemy i odcedzamy. Przepłukujemy wodą. Ponownie wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 15 minut. Odcedzamy i rozkładamy do słoiczków o pojemności 200-300 ml, zapełniając ok. 3/4 słoiczków.
- Składniki marynaty umieszczamy w rondlu, zagotowujemy i gotujemy 2-3 minuty. Gorącą marynatą zalewamy grzyby, wkładając do słoiczków przyprawy. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
Grzyby w marynacie z octu jabłkowego – dodatkowe informacje
Zamiast syropu z agawy można użyć płynnego miodu.
Z podanej ilości składników otrzymałam 3 słoiczki grzybków (2 o pojemności 200 ml i 1 o pojemności 300ml).
Grzyby można wymieszać lub każdy rodzaj grzybów przygotować oddzielnie. Ja przygotowałam grzyby oddzielnie. Na zdjęciu w słoiczku po lewej są prawdziwki, po prawej podgrzybki, a w środkowym – maślaki pstre (bagniaki).
Grzyby, a szczególnie bagniaki, w czasie obróbki przybierają ciemną barwę, ale w zalewie jaśnieją.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grzyby suszone
Następny przepis: Grzyby w pomidorach z cebulą