Grzyby suszone

Grzyby suszone

Dziś chcemy podzielić się z Wami unikalnym przepisem, który jest idealny na jesienne wieczory. Nasz przepis na grzyby suszone to sposób na wykorzystanie sezonowych darów lasu i przechowywanie ich na zimowe miesiące. Pełne smaku, o intensywnym aromacie, nie tylko będą ciekawym dodatkiem do wielu dań, ale także stanowią niesamowitą bazę dla wywarów i sosów. Do ich przygotowania możemy użyć różnych gatunków grzybów, jednak my wybraliśmy miodownika – grzyba o niepowtarzalnym smaku i zapachu. Skomponowany z niewielkiej ilości składników, ten przepis jest prosty, a efekt końcowy z pewnością będzie zachwycać.

Składniki:

  • Świeże grzyby leśne, takie jak podgrzybki, borowiki

Grzyby suszone – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Grzyby obierz, oczyść, nie płukaj. Pokrój na plasterki i ułóż na tackach suszarki do grzybów.

  2. 2.

    Włącz suszarkę i susz około 6 godzin, sprawdzając czy grzyby są już wysuszone.

Grzyby suszone – dodatkowe informacje

Długość suszenia miodownika grzyba zależy od wielkości grzybów i grubości pokrojonych plasterków. Wysuszone grzyby przechowuj w pojemnikach lub słoikach szczelnie zamkniętych, chroniąc przed promieniami słonecznymi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grzyby marynowane z papryką do słoików
Następny przepis: Grzyby w marynacie z octu jabłkowego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode