grzyby po kaszubsku.
Grzyby po kaszubsku to tradycyjne danie kuchni kaszubskiej, charakteryzujące się wyjątkowym smakiem i aromatem. Składa się ono głównie z rydzów, które są chlubą kaszubskiej kuchni. Ta staropolska potrawa zaskakuje swoim bogactwem i jednocześnie prostotą wykonania. Ten przepis to doskonały pomysł na wykorzystanie sezonowych grzybów. Przygotowanie grzybów po kaszubsku nie jest skomplikowane, a efekty są naprawdę smaczne! To doskonałe połączenie tradycji i smaków z kaszubskich lasów. Spróbuj użyć do jego przygotowania grzybów świece zebranych własnoręcznie – dzięki temu danie zyska jeszcze większy, domowy charakter.
admin
Składniki:
- 1 durszlak ugotowanych grzybów
- 1/2 kg cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- 3/4 szkl oleju
- zalewa:
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki ostrej papryki (jeśli ktoś woli mniej pikantne dania, można zmniejszyć ilość papryki)
- 1 łyżeczka chili (można pominąć)
- 5 łyżek cukru
- 6 łyżek octu 10%
- 5 łyżek pasty pomidorowej
Grzyby po kaszubsku – jak zrobić?
-
1.
Grzyby oczyścić, pokroić na większe kawałki, wypłukać. Włożyć do garnka, zalać wodą, nieco posolić zagotować. Gotować ok 5-10 minut i odcedzić. -
2.
Do rondla wlać trochę oleju i podsmażyć lekko cebulę pokrojoną w piórka; pod koniec dodając posiekany czosnek. Wlać resztę oleju i dodać grzybki. Zmniejszyć ogień. -
3.
W tym czasie zrobić zalewę. Do rondla wlać wodę i dodać pozostałe składniki zalewy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. -
4.
Do grzybów dodać gotującą się zalewę. Wymieszać chwilkę podotować i natychmiast przekładać do słoików. Mocno zakręcić. Słoiki położyć na desce do góry nogami.
Grzyby po kaszubsku – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś chce może dla pewności pasteryzować około 20 minut, ale nie jest to konieczne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grzyby marynowane z papryką do słoików
Następny przepis: Grzyby w marynacie z octu jabłkowego