grzyby po kaszubsku.

grzyby po kaszubsku.

Grzyby po kaszubsku to tradycyjne danie kuchni kaszubskiej, charakteryzujące się wyjątkowym smakiem i aromatem. Składa się ono głównie z rydzów, które są chlubą kaszubskiej kuchni. Ta staropolska potrawa zaskakuje swoim bogactwem i jednocześnie prostotą wykonania. Ten przepis to doskonały pomysł na wykorzystanie sezonowych grzybów. Przygotowanie grzybów po kaszubsku nie jest skomplikowane, a efekty są naprawdę smaczne! To doskonałe połączenie tradycji i smaków z kaszubskich lasów. Spróbuj użyć do jego przygotowania grzybów świece zebranych własnoręcznie – dzięki temu danie zyska jeszcze większy, domowy charakter.

Składniki:

  • 1 durszlak ugotowanych grzybów
  • 1/2 kg cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3/4 szkl oleju
  • zalewa:
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki ostrej papryki (jeśli ktoś woli mniej pikantne dania, można zmniejszyć ilość papryki)
  • 1 łyżeczka chili (można pominąć)
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżek octu 10%
  • 5 łyżek pasty pomidorowej

Grzyby po kaszubsku – jak zrobić?

  1. 1.
    Grzyby oczyścić, pokroić na większe kawałki, wypłukać. Włożyć do garnka, zalać wodą, nieco posolić zagotować. Gotować ok 5-10 minut i odcedzić.
  2. 2.
    Do rondla wlać trochę oleju i podsmażyć lekko cebulę pokrojoną w piórka; pod koniec dodając posiekany czosnek. Wlać resztę oleju i dodać grzybki. Zmniejszyć ogień.
  3. 3.
    W tym czasie zrobić zalewę. Do rondla wlać wodę i dodać pozostałe składniki zalewy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  4. 4.
    Do grzybów dodać gotującą się zalewę. Wymieszać chwilkę podotować i natychmiast przekładać do słoików. Mocno zakręcić. Słoiki położyć na desce do góry nogami.

Grzyby po kaszubsku – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś chce może dla pewności pasteryzować około 20 minut, ale nie jest to konieczne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grzyby marynowane z papryką do słoików
Następny przepis: Grzyby w marynacie z octu jabłkowego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode