Grzyby marynowane z papryką do słoików

Grzyby marynowane z papryką do słoików

Grzyby marynowane z papryką to doskonały sposób na wykorzystanie jesiennej obfitości grzybów. Ten smaczny i korzystny dla zdrowia przysmak może służyć jako dodatek do wielu potraw, a także stanowić główny składnik sałatki lub danie na zimno. To doskonała propozycja dla tych, którzy poszukują oryginalnych i zarazem prostych przepisów na domowe konserwy. Kwaśne, nieco ostrawe grzyby idealnie łączą się z słodko-pikantną papryką, tworząc niezapomnianą symfonię smaków. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają eksperymentować w kuchni i szukają inspiracji na wyjątkowe przetwory domowej roboty.

Składniki:

  • 4-5 kg borowików
  • 0,5 kg czerwonej papryki
  • 0,5 kg żółtej papryki
  • Zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 0,5 szklanki oleju
  • 20 ziarenek pieprzu
  • 10 ziarenek ziela anielskiego
  • 5 liści laurowych

Grzyby marynowane z papryką do słoików – jak zrobić?

  1. 2.
    Ugotować zalewę. Z zalewy zebrać przyprawy. Do gotującej zalewy wrzucić paprykę.Zagotować. Gotować około 7 minut.

Grzyby marynowane z papryką do słoików – dodatkowe informacje

Do każdego sterylnego słoiczka możemy wrzucić przyprawy wyjęte z zalewy. Czyli 2 ziarenka pieprzu, 1 ziele angielskie, kawałek listka .Przed włożeniem do słoików próbuję grzybki i ewentualnie dosładzam je lub dosalam.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grzyby Leśne Mrożone
Następny przepis: grzyby po kaszubsku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode