Grzyby marynowane z papryką do słoików
Grzyby marynowane z papryką to doskonały sposób na wykorzystanie jesiennej obfitości grzybów. Ten smaczny i korzystny dla zdrowia przysmak może służyć jako dodatek do wielu potraw, a także stanowić główny składnik sałatki lub danie na zimno. To doskonała propozycja dla tych, którzy poszukują oryginalnych i zarazem prostych przepisów na domowe konserwy. Kwaśne, nieco ostrawe grzyby idealnie łączą się z słodko-pikantną papryką, tworząc niezapomnianą symfonię smaków. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają eksperymentować w kuchni i szukają inspiracji na wyjątkowe przetwory domowej roboty.
admin
Składniki:
- 4-5 kg borowików
- 0,5 kg czerwonej papryki
- 0,5 kg żółtej papryki
- Zalewa:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- 0,5 szklanki oleju
- 20 ziarenek pieprzu
- 10 ziarenek ziela anielskiego
- 5 liści laurowych
Grzyby marynowane z papryką do słoików – jak zrobić?
-
2.
Ugotować zalewę. Z zalewy zebrać przyprawy. Do gotującej zalewy wrzucić paprykę.Zagotować. Gotować około 7 minut.
Grzyby marynowane z papryką do słoików – dodatkowe informacje
Do każdego sterylnego słoiczka możemy wrzucić przyprawy wyjęte z zalewy. Czyli 2 ziarenka pieprzu, 1 ziele angielskie, kawałek listka .Przed włożeniem do słoików próbuję grzybki i ewentualnie dosładzam je lub dosalam.