Grzyby gotowane w zalewie octowej
Zachowaj smak lata na dłużej z pomocą naszego wyjątkowego przepisu – grzyby gotowane w zalewie octowej. Idealne do uwiecznienia sezonu grzybów, są doskonałe jako tradycyjny dodatek do zimowych obiadów. Te aromatyczne przysmaki świeżo zerwane z polskich lasów, dzięki temu przepisowi na gotowanie grzybów do marynowania, przez cały rok mogą smakować tak samo dobrze. Gotowanie grzybów to sztuka, którą trzeba opanować. Nasz przepis pomoże Ci zrozumieć, jak prawidłowo gotować grzyby oraz ile czasu powinno się je gotować, żeby zachować ich chrupkość i intensywny smak.
admin
Składniki:
- Grzyby prawdziwki – około 1,2 kg
- Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- Przyprawy:
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 mała torebka kolorowego pieprzu
- 1 torebka gorczycy
- 1 duża cebula
Grzyby gotowane w zalewie octowej – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Wykonanie: grzyby oczyścić, odciąć korzonki, pokroić na małe kawałki ogonki. Opłukać, osączyć. Zalać zimną wodą, wsypać małą łyżeczkę soli, ugotować. Dobrze osączyć. Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Wodę zagotować z octem, solą i cukrem,dodać cebulę, listki laurowe, ziele angielskie, grzyby. Całość gotować około 10 minut. Do wyparzonych słoików wsypać kilka ziarenek pieprzu kolorowego, gorczycy, włożyć gorące grzyby z zalewą. Słoiki zakręcić, odwrócić do góry dnem, odstawić do wystygnięcia.
Gotowanie grzybów do marynowania, jak gotować grzyby, ile gotować grzyby.
Grzyby gotowane w zalewie octowej – dodatkowe informacje
1. do marynaty można dodać kilka plasterków marchewki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Leśne grzybki w sosie pomidorowym ( w słoiki na zimę )
Następny przepis: Grzyby Leśne Mrożone