Gruszkówka
Gruszkówka to klasyczna, polska nalewka o intensywnym smaku i słodkim aromacie. Tradycyjny przepis na gruszkówkę łącką zakłada wykorzystanie dojrzałych owoców i spirytusu, dzięki czemu uzyskuje się idealny balans pomiędzy nutą owocową a mocą alkoholu. Tworzenie takiego trunku to ritual, który poprzedza jesień – czas zbioru gruszek. Bez względu na to, czy jesteś amatorem domowych nalewek, czy doświadczonym piwowarem, gruszkówka to doskonała propozycja na dojrzałe, jesienne wieczory. Ta wyjątkowa kompozycja smaków zachwyci nie tylko koneserów mocnych trunków, ale i tych, którzy cenią sobie oryginalne, owocowe akcenty.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 kg dojrzałych gruszek
- 200 g cukru brązowego
- 0,5 l wódki
- 0,5 l spirytusu
- laska cynamonu
- 6 goździków
Gruszkówka – jak zrobić?
- Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki następnie trzeba je włożyć do dużego słoika i zasypać cukrem.
- Odstawiamy w ciemne miejsce na 3 dni, aby gruszki puściły cały sok.
- Po 3 dniach dodajemy do nich cynamon i goździki i zalewamy całość spirytusem i wódką.
- Tak przygotowana nalewka powinna odstać przynajmniej 2 tygodnie. Po tym czasie rozlewamy nalewkę do karafek.
Gruszkówka – dodatkowe informacje
Ilość cukru jest uzależniona od owoców, im słodsze owoce tym mniej cukru. Brązowy cukier nadał piękny bursztynowy kolor.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: GRUSZKI W ZACHWYCAJĄCYM SYROPIE Z NUTĄ CYNAMONU I GOŹDZIKÓW
Następny przepis: Gruzińskie pierożki chinkali